Enemmän kuin risupaketti

Puutarha-Sanomat lehden tuoreessa numerossa (5/2010) on käsitelty valtioneuvoston energiapäätöksiä. Pääkirjoituksessa todetaan, että puutarhatalous voi tervehtiä ilolla energiaratkaisua.

– Oltakoon ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, on selvää, että ilman lisälupia sähkön hinta tulisi nousemaan sietämättömän korkealle ympärivuotista kasvihuonetuotantoa ajatellen. Voi sähkön hinta toki nousta ydinvoimalaluvista huolimatta, sillä sähkömarkkinat integroituvat Keski-Euroopan markkinoiden kanssa, kirjoittaa Jouko Tikkanen.

– Puutarhatalouden kannalta olennaisempi osa energiaratkaisussa on velvoitepaketti uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Sitä ei pidä halveksien kutsua risupaketiksi, joka olisi vain ydinvoimalapäätösten kuorrutetta. Nyt takana on EU:n velvoite lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus on 38 prosenttia energian loppukulutuksesta jo 10 vuoden sisällä.

– Valtiovalta aikoo tukea uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Puuenergian käytön lisäämiseen tulee monia elementtejä, joten lämmitysenergian kohtuuhintainen saanti on turvattu. Yhdistettyä lämmön ja sähkön tuottamista biomassasta pienen mittakaavan laitoksissa tullaan myös tukemaan. Näille laitoksille taataan syöttötariffien takuuhinta.

Pääkirjoituksen mukaan iso asia on tuulivoimanenergian lisääminen nykyisestä 0,3:sta 6 terawattituntiin kymmenen vuoden sisällä. Kasvihuoneiden valotuksessa tuulivoima olisi mitä oivallisin ratkaisu. Tuulimyllykurkut ja -tomaatit koettaisiin markkinoilla ekologisiksi.

Puutarha-Sanomat -lehdessä on monia mielenkiintoisia artikkeleita kuten mm:

• Hevi-koulussa annetaan kesäkaupan avaimet
• Hollannin vihannestuotanto hakee uutta suuntaa, kun perinteinen vihannestuotanto on kannattavuuskriisissä.
• Virossa käytetään jo nerokasta matokompostitekniikkaa, haastattelussa marjanviljelijä Valdis Kastema.

• Tukon hevi siirtyi ”Sompasta” Keravalle, haastateltavana johtaja Heikki Karpovuo
• Energiapaketista suuri hyöty puutarhataloudelle, ministeri Mauri Pekkarisen linjaukset
• Ruokohelpi on lupaava energiakasvi, mutta Taisto Poikonen kertoo kyynisiä kokemuksia, katso myös video

• K-citymarketissä käy Lopen peruna kaupaksi, haastateltavana kauppias Jouni Monto.
• Lindrothin puutarha rakensi oman ”DeliVerde” -tuotemerkin, haastateltavina Liisa ja Hannu Lindroth.
Matti Ojamo Pälkäneeltä kertoo, kuinka Iltasmäen puutarha käy torikauppaa.

• Kansikuvassa on Tuire MankinenAleniuksen puutarhalta, joka harjoittaa vähittäiskauppaa Oulun Hietasaaressa. Katso myös video.
• Pohjanmaan suurmessuilla tavattiin viherpeukaloita
Jari Matinolli istutti perunat helteessä, Tyrnävällä oli lämpöä 29 astetta toukokuun puolivälissä.Katso myös video.

• Vihannes-Laitila panostaa laatutuotantoon, haastateltavana viljelijä Peter Astila ja toimitusjohtaja Mika Puotunen.
• Lehti esittelee Pohjanmaan vihannespakkaamot: Närpiön Vihannes Ok, K Hultholm Ab, Vaasan Vihannes Oy, Botnian Vihannes Oy.

• Kempeelelle kehitetään uutta, aktiivinen puutarhuri Tapani Vähämäki ideoi.
• LED-valoilla säästöä sähkökuluihin, oululainen elektroniikkainsinööri Pekka Timonen lupaa lainaksi valaisimia viljelijöiden testeihin.
Leena Luoto tuli Puutarhanaisten johtoon

Voit ostaa tämän lehden digitaalisen näköispainoksen alla olevasta linkistä 5 euron verkkopankkimaksulla, esikatselusta näet sivut 1-3 ilmaiseksi.

OSTA OMAKSI PUUTARHA-SANOMAT NRO 5/2010

Voit tilata Puutarha-Sanomat lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 ( 49 euroa vuosikerta)