Espanjan mansikkatuotanto siirtyi muovin alle

Mansikkamarkkinoiden kiristyminen on pakottanut Espanjan viljelyn siirtymään muovitunnelien käyttöön. Siten on voitu parantaa laatua, satoa, poimintatehokkuutta ja aikaistaa satoa. Uusimmassa Puutarha-Sanomat –lehdessä (4/2010) on artikkeli Espanjan mansikantuotannosta.

Marjaosaamiskeskuksen opintomatka suuntautui helmi-maaliskuun vaihteessa Euroopan mansikantuotannon ydinalueelle, Espanjan Huelvaan. Siinä missä vihannestuotannon muovihuonemeri on Välimeren Aurinkorannikon puolella, ovat mansikanviljelyyn käytettävät muovitunnelit vallanneet Atlantin puoleisen rannikon pellot Portugalin rajalta Gibraltariin päin.

Huelvan alueella on 7000 hehtaaria mansikkaa. Vielä kymmenkunta vuotta sitten viljeltiin avomaalla, mutta nyt 95 prosenttia mansikasta viljellään muovitunneleissa korkeissa penkeissä ja loput mansikoista kasvatetaan kasvihuoneissa, missä mansikat on nostettu noin metrin korkeudelle kouruihin. Matalien tunneleiden osuus on vähäinen.

Tammi-maaliskuussa Espanjan lounaisrannikolla oli poikkeuksellisen sateista. Korkeista penkeistä ja muovitunneleista huolimatta huomattava osa mansikoista ei kelvannut markkinoille. Videollakin nähdään, kuinka penkeistä poistetaan lehtiä, jotta penkit pysyisivät kuivina ja hometta olisi vähemmän.

Tilaa Puutarha-Sanomat (linkki oikeassa palkissa)

Katso video tästä