Talven routatilanne on normaali

MTT seuraa peltomaan roudan paksuutta useilla toimipaikoillaan. Talven kovista pakkasista huolimatta routa ei merkittävästi poikkea tavanomaisesta. Tänä talvena routaa on mitattu Ylistarossa, Siikajoella, Rovaniemellä, Piikkiössä, Mikkelissä ja Maaningalla.

– Meillä Ylistarossa esimerkiksi routa on hieman keskimääräistä alhaisempi. Tällä hetkellä routa on syvimmillään ja se ulottuu nyt hiukan yli 30 sentin syvyyteen. Paksu lumikerros suojaa ja eristää hyvin ja tilanne on aika samanlainen kuin viime talvenakin, kertoo vanhempi tutkija Arjo Kangas MTT:n Ylistaron toimipaikasta.

Ylistarossa lähivuosien syvin routa oli alkuvuonna 2006, jolloin routaa oli enimmillään yli 70 senttimetriä. Tuolloin lunta oli huomattavasti vähemmän kuin nyt.

Tiedot nähtävillä internetissä

Routamittaukset tehdään maahan asennettujen metyleenisiniputkien avulla. Tietoja kerätään roudan, lumen ja sulan arvoista eri mittauspisteissä eri kunnissa noin kahden viikon välein routakauden aikana. Routatiedot on nähtävillä MTT:n internet-sivuilla osoitteessa www.mtt.fi/routatiedot. Routamittaustietoja on järjestelmässä vuodesta 2000 lähtien.

Peltomaan routaantumisella on vaikutuksensa kasvien talvehtimiseen. Routakerroksen paksuuden perusteella ennakoidaan muokkaus- ja kylvötöiden käynnistymistä keväällä.