Tulppaanit ja narsissit kevään airueina

Kevät tuo mukanaan sipulikukat. Hankien ollessa vielä korkealla kauppoihin saapuvat tulppaanit ja pääsiäisen lähestyessä leikko- ja ruukkunarsissit. Kaiken kaikkiaan Suomessa hyödetään kukkaan vuosittain yli 74 miljoonaa sipulia. Tuotanto on ollut voimakkaassa kasvussa vuodesta 2004 alkaen ja tuotanto on keskittynyt entistä suurempiin kauppapuutarhoihin, toteaa aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Tikestä.

Hollanti on jalkapallon ohella tunnettu myös keväisin värikkäinä kukkivista tulppaanipelloistaan. Tulppaanipellot eivät ole vain ihmisten iloksi, vaan pelloilla kasvatetaan tulppaanisipuleita, jotka matkaavat Hollannista ympäri maailman, myös Suomeen saakka.

– Tulppaanin saaminen kukkaan keskellä talvea vaatii kukkasipulin ”huijaamista” uskomaan, että kevät on tullut. Kukkasipulit vaativat noin neljän kuukauden kylmäjakson, jolloin lämpötila pysyy koko ajan yhdeksän asteen alapuolella eli kukkasipulilla on talvi, kertoo Jaakkonen.

Tämän jälkeen sipulit ovat siinä tilassa, että lämpimään kasvihuoneeseen tuotaessa alkavat kasvattaa kukkavartta. Tätä tapahtumaa kutsutaan hyötämiseksi. Englanniksi termi onkin forcing eli kukintaan pakottaminen. Tulppaanin viljelymenetelmät ovat kehittyneet vesiviljelyn käyttöön ottamisen myötä ja kukkia saadaan tuotettua entistä vähemmällä ihmistyöllä.

Kotimaisia tulppaanipuntteja myydään perinteisten kukkakauppojen lisäksi entistä enemmän marketeissa ja ruokakaupoissa.

– Vuonna 2008 Suomessa hyödettiin lähes 57 miljoonaa tulppaanisipulia. Kilpailukykyiset hinnat ja hyvä saatavuus mahdollistavat sen, että entistä useamman kodin tai työpaikan pöytää koristaa talvisin värikäs tulppaaninippu, toteaa Jaakkonen.

Tiken tilastojen mukaan narsissien suosio ja viljely ovat kasvaneet selvästi viime vuosina ja vuonna 2008 Suomessa hyödettiin jo 10 miljoonaa narsissisipulia. Suurin osa sipuleista istutetaan ruukkuihin.

– Pienikukkaiset Tete-ruukkunarsisissit ovat varma valinta parvekkeen tai pihan ensimmäisiksi kevätkukiksi, sillä ne kestävät jopa 10 asteen pakkasia eikä lumisadekaan saa niitä masentumaan, vakuuttaa Anna-Kaisa Jaakkonen.

– Ruukkunarsissien ohella leikkonarsissit koristavat pääsiäisaikaa. Muista leikkokukista poiketen leikkonarsissien varsia ei kannata leikata, sillä niistä erittyvä lima sotkee kukkamaljakon veden.

Vuoden 2009 puutarhatilastot valmistuvat 31.3. ja löytyvät Tiken Matilda-maataloustilastopalvelusta, www.maataloustilastot.fi