Säntillistä kauneutta Kiimingissä

Uudessa Oma PIHA –lehdessa (nro 2/2010, ilmestyy 11.3.2010) esitellään Maija jaJouko Koskelan piha. He asuvat kaunista omakotitaloa Kiimingin Jäälissä, Oulusta 15 kilometriä luoteeseen. He rakensivat vuonna 1998 Jäälinojan varrella olevalle kesähuvilatontille kauniin omakotitalon ja sen jälkeen alkoivat laittaa pihaa ja puutarhaa.

Maija ja Jouko ovat molemmat kiinnostuneet pihan kauneudesta ja puutarhakasveista. Runsaan 2000 neliön suuruinen piha on säntillisesti hoidettu viimeistä neliötä myöten.

– Jouko tekee raskaimmat työt ja kastelun. Minä hoidan kukat, kertoo Maija työnjaosta.

Jouko kertoo pihaan tehdyn aikoinaan kaksikin pihasuunnitelmaa, mutta niitä ei ole toteutettu.

– Piha on rakennettu vaimon suunnitelmien mukaan, naurahtaa Jouko.

Maija sanoo olleensa kiinnostunut puutarhasta lapsesta asti.

– Olen kasvattanut perennoja paljon itse siemenistä. Sinivaleunikonkin kylvin siemenestä ja se on siementänyt taimia ympäristöön.

Maija kasvattaa myös petuniat ja muut kesäkukat itse. Kiveyksellä rajatulla kasvimaalla hän viljelee muun muassa parsaa, raparperia, ruohosipulia, lipstikkaa sekä egyptiläistä minttua, jota he käyttävät teenä. Saunan vierellä oleva kasvihuone on osoittautunut liian pieneksi, kun se pursuaa tomaatteja, kurkkua, paprikaa ja viiniköynnöstä.

Koskelat kompostoivat kaikki pihalta tulevat kasvinjätteet. Kompostimullan ja hevosenlannan ansiosta kasvit kukoistavat. Tontilla on omenapuita, kirsikkaa, luumua, hasselpähkinäpensaita ja etupihaa koristavat sulkalehtihernepuut.

Voit tilata Oma PIHA -lehden osoitteessa www.omapiha.info tai asiakaspalvelustamme 010 387 0880 (arkisin klo 9-15). Voit ostaa lehden myös Lehtipisteistä.

Katso video tästä