Mukulasellerin korjuukoneen toiminta

Esko Holma Paimiosta on tullut tunnetuksi vihannesten viljelytekniikan ja erikoiskoneiden kehittäjänä. Videossa näytetään, kuinka sokerijuurikkaan nostokoneen runkoon on rakennettu mukulasellerin nostoon kykenevä kone.

– Tämä on ainoa tällainen kone maailmassa. Keski-Euroopassa käytetään naatista nostavaa konetta, mutta meillä naatti haurastuu eikä kestä nostamista, kertoo Holma.

– Koneen kehittelyyn meni 15 vuotta ja nyt se on ollut muutaman vuoden valmis. Olemme hyvin tyytyväisiä koneen toimintaan.

Holma kertoo, että mukulasellerin viljely meinasi loppua Suomesta.

– Taimikasvatuksen kehittämisen ansiosta saimme satotasoa nostettua 30 prosenttia. Olemme kilpailukykyisiä Keski-Euroopan kanssa, laskee Holma.

Hän on kehittänyt avomaankurkun poimintalavettia, josta on Puutarha-sanomien nettipalvelussa myös videoklippi. Holman koneketjusta on julkaistu artikkeli Puutarha-Sanomissa numerossa 5/2004, jonka digitaalisen näköispainoksen voit lukea Lehtiluukku.fi –palvelusta, linkki löytyy tämän nettilehden arkistosta.

Lue lisää Vihannesviljelijät ry:n puheenjohtaja Esko Holman ajatuksista Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 9/2009

tai digitaalisesta näköislehdestä Linkki:Puutarha-Sanomat numero 9/2009

Voit tilata Puutarha-Sanomat –lehden asiakaspalvelustamme, puh. 010 387 0880 (ark. 9–15) tai www.puutarha-sanomat.net -sivuston oikeasta palkista.

Katso video tästä