Kasvisten alkuperän ilmoittamisessa puutteita

Alkuperämaan ilmoittaminen kasviksissa ja hedelmissä on aina pakollista. Eviran alkuvuodesta tekemillä tarkastuskäynneillä paljastui, että jokaisessa vähittäiskaupassa oli keskimäärin kolme kasvis- tai hedelmäerää, joissa kauppa oli ilmoittanut tuotteen alkuperämaan väärin. Eniten virheitä oli tuontihedelmissä, etenkin omenoissa ja viinirypäleissä.

Alkuperämaa on se maa, jossa tuote on kasvatettu. Alkuperä tulee ilmoittaa joko kuluttajalle tarkoitetussa pakkauksessa tai irtomyynnissä välittömästi tuotteen läheisyydessä olevassa erillisessä myyntikyltissä. Tämä koskee myös torikauppaa.

Myyntikyltissä tulee ilmoittaa alkuperämaan koko nimi. Kyltissä saa olla vain yksi maa, koska kuluttajalle tulee olla yksiselitteisen selvää, mistä hänen ostamansa kasvis tai hedelmä on peräisin. Alkuperämaata ei saa ilmoittaa myyntikyltissä vaihtoehtoisesti esimerkiksi Ranska/Italia.

Eviran toimesta tarkastettiin vuoden 2009 alkupuoliskolla pistokokein eri puolilla Suomea kaikkiaan 3 874 kasvis- ja hedelmäerää. Tarkastuksia tehtiin kaikissa kaupparyhmissä ja erikokoisissa kaupoissa. Valvonnassa löytyi 260 erää (6,7 %), joissa alkuperämaa oli virheellinen, eli tuote ei ollut myyntikyltissä ilmoitetusta maasta peräisin. Kaikki nämä virheet löytyivät irtomyynnissä olevista tuotteista. Tarkastuksen yhteydessä kaupalle jätettiin kirjallinen kehotus korjata virheelliset tiedot viipymättä.

Eniten virheitä (32,3 %) oli viinirypäleiden alkuperän ilmoittamisessa. Toiseksi eniten virheitä oli omenoissa (25,4 %) ja appelsiineissa (15 %). Vähiten puutteita oli suomalaisten tuotteiden alkuperämerkinnöissä.

Kuluttaja voi antaa palautetta paikalliselle terveystarkastajalle, jos on syytä epäillä alkuperätietojen paikkansapitävyyttä. Kunnan terveysvalvonnan tehtävänä on valvoa jäljitettävyyttä sekä sitä, että kuluttajaa ei johdeta harhaan.