Miksi vihannekset ovat niin halpoja?

Uudessa Puutarha-Sanomat -lehdessä (nro 8/2009) pohdiskellaan vihannesten halpuuden syitä. Katso videolta Heikki Lindströmin kannanotto markkinatilanteeseen.

– Kaalit on pohjanoteerattu. Nyt aletaan olla terveemmällä pohjalla eikä ruuhkia ole näkyvissä. Talvikaalin tilanne on kuitenkin avoin. Pyöritäänkö edelleen pohjamudissa kuten syyskaalin kanssa tehtiin, pohdiskelee Kari Lyytinen Tuoreverkosta.

Lyytinen kertoi syyskuun puolivälissä, että monet kasvit ovat valmistuneet kaksi viikkoa etuajassa ja siten aiheuttaneet ruuhkatilanteen.
– Meillä on ohjelmoitu jäävuorisalaatin viljelyrytmi ja loppupäästä on nyt kaksi viikkoa pois, kun viimeiset salaattierät alkavat jo valmistua.

Markku Laasonen viljelee Ristiinassa 32 hehtaarin alalla porkkanaa.

– Ruuhkaista tuntuu markkinoilla olevan. Onko kokonaiskulutus laman johdosta vähentynyt vai onko runsas marja- ja puutarhasato syynä kysynnän laimeuteen, arvuuttelee Laasonen.

Laasonen muistuttaa, että porkkanamarkkinat ovat joka vuosi tähän aikaan vaikeat.

– Hinta on suurin migreeni. Kulut ovat kasvaneet ja laskujen maksu on entistä vaikeampaa, kun porkkanan hinta on alle viime vuoden.

Laasonen mainitsee kilon pussin verottomaksi hinnaksi 35 senttiä, puolikiloisen 25 senttiä ja 3 kilon pussiin pakatusta porkkanasta viljelijä saa 32 senttiä verottomana.

– Näillä hinnoilla ei investoida, hyvä kun saadaan kulut katettua.

Heikki Lindström HL-vihannes Oy:stä toteaa, että hintojen halpuudesta puhuttaessa etsitään syyllisiä.– Syyllinen löytyy kun katsoo peiliin; sieltä näkee, kuka on kauppaa tehnyt. Ostajan tehtävänä on ostaa halvalla. Ei ulkomailtakaan niin halvalla saa kuin kotimaasta.

Katso videolta Heikki Lindströmin kannanotto markkinatilanteeseen, www.puutarha-sanomat.net/videot.

Voit tilata Puutarha-Sanomat -lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark 9-15).
Voit lukea lehden myös digitaalisena näköispainoksena www.lehtiluukku.fi -palvelusta, linkki alla.

Puutarha-Sanomat nro 8/2009 näköislehtenä; klikkaa

Katso video tästä