Kurkunpoimintaa Esko Holman tilalla

Paimiolainen vihannesviljelijä Esko Holma on suunnitellut ja itse rakentanut avomaakurkun viljelyyn koneketjun, jotta työn tuottavuutta ja tehokkuutta saadaan nostetuksi kilpailukykyiselle tasolle Keski-Euroopan viljelyn kanssa. Videolla hän kertoo myös, kuinka kurkun suorakylvön muovin läpi on onnistunut.

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 2003/7 on esitelty Holman kehittämä satelliittiohjattu poimintavaunu ja numerossa 2004/5 koneketjun muita koneita kuten muovin levityskone, taimikennostojen siirtovaunu ja harson kerääjä.

Holma on kehittänyt itsekulkevasta keruuvaunusta useita versioita, jotka ovat muilla tiloilla käytössä.

– Rakennan koneen ajatuksissa valmiiksi, ja se onkin raskain vaihe. Yöllä saatan herätä oivalluksen saaneena. Kun kone on rakennettu ajatuksissa valmiiksi, laitan sen vasta sitten paperille. Varsinaisessa rakentamisessa tulee muutoksia hyvin vähän, kertoi Holma Puutarha-Sanomain haastattelussa.

– Kurkun poimintakoneen kehittelyssä lähtökohtana on ollut taukojen minimointi. Koneen tulee olla mahdollisimman paljon liikkeellä. Pääsadon aikaan 14 poimijaa poimii kurkkua 13 mertin leveydeltä 300–600 metrin pitkän kaistaleen tunnissa. Päivässä korjuuteho on 15–20 tonnia, totesi Esko Holma

Tilaa ammattilehti Puutarha-Sanomat. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh 010 3870880 (ark. klo 9-15).

Katso video tästä