Suonenjoella mansikka-aika on nyt parhaimmillaan

– Heinäkuun alun viileiden säiden johdosta mansikat ovat kypsyneet hitaasti. Välillä on kuitenkin saatu aurinkoa ja lämpöä, jotka ovat antaneet mansikoille komean ulkonäön lisäksi hyvän aromin, toteaa toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.

Voutilaisen mukaan lajikevalikoima on nyt laajimmillaan, sillä markkinoilla on yhtäaikaa Honeyoen, Polkan, Darselectin, Koronan, Kimberlyn ja Sonatan marjaa.

– Lähiaikoina on poimintaan tulossa myös Bounty ja Florence sekä Salsa.

Mansikoita riittää nyt tuoremarjana syötäväksi sekä säilöttäväksi. Voutilainen painottaa, että kannattaa varmistaa mansikoiden saatavuus hyvän sään aikaan.

– Pakastettavat ja säilöttävät mansikat kannatta hankkia kesän, syksyn ja talven tarpeisiin. Hinta on nyt edullisimmillaan. Parasta mansikkasesonkia riittää kahdesta kolmeen viikkoon riippuen sääolosuhteista.

Polka on päälajike

Honeoye on aikainen hyvä mansikka sekä tuoreena ja käy myös pakastukseen. Polka on eniten viljelty lajike. Polkaan ovat kuluttajat mieltyneet maun ja ulkonäön perusteella. Polka käy erinomaisesti tuoremarjaksi, säilöntään ja pakastukseen.

Korona on komea, maukas, vähähappoinen lajike, joka käy kaikkiin käyttötarkoituksiin. Bounty on makea, aromikas, vähän karkeapintainen myöhäislajike. Perinteistä Senga Senganaa löytyy vielä jonkin verran nautiskelijoille.

Sonata on Polkan tyyppinen, miellyttävän makuinen mansikka. Myöhäislajike Florence on tummanpunainen, kiinteä mansikka herkuttelijoiden iloksi. Salsa on myöhäinen, hyvin säilyvä uusi myöhäislajike.

Suonenjoen Mansikkaisännäksi valittiin nainen

Suonenjoen Mansikkakarnevaalit ja Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ovat valinneet vuoden 2009 mansikkaisännäksi marjanviljelijä Ulla Karisen.

– Arvonimi on myös tunnustus vahvasta yrittäjyydestä vaativalla marjanviljelynalalla. Samalla se on myös kunnian osoitus emäntien tekemälle arvokkaalle työlle marjatiloilla sekä esimerkillisestä perheyrittäjyydestä, toteaa Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen.

Ulla Karisen tila sijaitsee Harjakankaalla, noin. kolme kilometriä Suonenjoen keskustasta. Ensio ja Ulla Karinen aloittivat mansikanviljelyn istuttamalla ensimmäiset mansikan taimet vuonna 1976. Lajikkeena oli Senga Sengana ja istutus tapahtui avomaalle ilman muovikatetta. Viljelyalaa lisättiin vuonna 1979.