Uusi Pohjoismainen ruoka -ohjelma sai tukipotkun

Pohjoismaiden ministerineuvoston Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma on antanut kimmokkeen tutkimushankkeeseen, jolla edistetään kansanterveyttä Tanskassa. Päävastuun OPUS-hankkeesta kantaa Kööpenhaminan yliopisto, jolle Nordea-rahasto on lahjoittanut sata miljoonaa Tanskan kruunua, noin 13,4 miljoonaa euroa.

OPUS-hankkeessa pureudutaan lasten terveyteen, viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Yhtenä tavoitteena on pohjoismaisiin raaka-aineisiin perustuvan ateriakonseptin kehittäminen ja sen saaminen koulujen ja lapsiperheiden ruokapöytiin.

– On ilahduttavaa, että pohjoismaisilla aloitteilla on näin myönteisiä kansallisia vaikutuksia, ministerineuvoston pääsihteeri Halldór Ásgrímsson toteaa.

Tanskan elintarvikeministeri Eva Kjer Hansen on hyvillään siitä, että elintarviketuotannon laadun parantamiseen virtaa yksityistä rahaa.

– Lahjoitus Kööpenhaminan yliopistolle on selkeä tuenilmaus Pohjoismaiden yhdessä ja kansallisesti aloittamille panostuksille. Toivon lahjoituksen poikivan lisää vastaavia yksityisiä kädenojennuksia eri Pohjoismaissa, sillä ne auttaisivat nostamaan laatuelintarvikkeiden tuotannon entistä korkeammalle tasolle, tanskalaisministeri tähdentää.

Tanskan elintarvikeministeriö panostaa sekä Smag Danmark – että Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaan.

Pohjoismaiden ministerineuvoston Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma esiteltiin Kööpenhaminassa syksyllä 2006, ja sen yhtenä tavoitteena on kannustaa kansallisia toimijoita pohjoismaisen ruokakulttuurin, pohjoismaisten raaka-aineiden käytön ja myös pohjoismaalaisten terveyden edistämiseen. Esimerkiksi ravitsemukseen ja liikuntaan keskittyvän toimintasuunnitelman erityiskohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.