Italiassa ulkomainen ruoka pannassa

Italiassa ulkomainen ruoka pannassa jo useassa kaupungissa Italia ajaa kansallisia etujaan kampanjoimalla avoimesti ulkomaista ruokaa vastaan. The Times -lehden verkkoliitteen mukaan kampanja alkoi viime viikolla Luccan kaupungissa, jossa kaupunginvaltuusto kielsi uusien etnistä ruokaa tarjoavien myyntipisteiden perustamisen historiallisen keskustan alueelle.

Milanossa vallassa oleva Pohjoisen liitto päätti rajoituksista, joilla ”suojellaan paikallisia erikoisuuksia etnisten keittiöiden kasvavalta suosiolta”.

Kampanjalla on keskusta-oikeistolaisen pääministerin Silvio Berlusconin hallituksen tuki, ja Pohjoista liittoa edustava maatalousministeri Luca Zaia on ylistänyt Luccan ja Milanon viranomaisten kampanjoita, jotka varjelevat perinteitä ja maan omaa ruokakulttuuria.

Zaian mukaan etnisten ravintoloiden pitäisi ”lopettaa liha- ja kalakontillisten maahantuonti ties mistä” ja käyttää vain italialaisia raaka-aineita. Hän kertoi suosivansa kotimaakuntansa Veneton ruokia.

– En ole maistanut kebabia. En suostu syömään edes ananasta, maatalousministeri totesi Timesille.

Kulinaarinen puhdistus ei miellytä kaikkia

Vasemmistolaiset, samoin kuin maan johtavat kokit, ovat syyttäneet kampanjaa gastronomisesta rasismista.

– Ei ole olemassa yhtään ruokalajia, joka ei olisi tulosta eri kulttuureista peräisin olevien tekniikoiden, tuotteiden ja makujen sekoittumisesta, sanoo tunnettu kokki Vittorio Castellani Times-lehdelle.

Hän korostaa, että useat italialaisina pidetyt ruuat ovat oikeastaan tuontitavaraa. Esimerkiksi pastakastikkeiden perusraaka-aine San Marzano -tomaatti oli perulaisten lahja Napolin kuningaskunnalle. Appelsiinit ja sitruunat ovat peräisin arabeilta.

Castellanin käsityksen mukaan suvaitsemattomuus kohdistuu maahanmuuttajiin, joille etnisen ravintolan perustaminen on ollut keino hankkia elanto. Milanossa etnisiä ravintoloita on lähes 700, ja niiden määrä kasvoi liki 30 prosentilla vuodessa.