Rähmällään ”Rysälään”

PUUTARHA-Sanomat numeron 1/2009 pääkirjoituksessa kritisoitiin suomalaisten virkamiesten asennetta kotimaisuuden edistämiseen.

– Alkaa olla jo kulunut vertaus se, että suomalaiset virkamiehet ovat ”paavillisempia kuin paavi itse”. He valvovat Brysselissä sorvattujen asetusten pilkuntarkkaa noudattamista. Kun EU:sta on direktiivi tulossa, kansallinen lainsäädäntökoneisto panee paremmaksi ja tekee tiukemman asetuksen kuin direktiivi konsanaan edellyttäisi. Myös EU:n päätökset ja suositukset otetaan kirjaimellisesti, toteaa päätoimittaja Jouko Tikkanen kirjoituksessa.

– Suomi haluaa olla EU:n mallioppilas. Se haluaa miellyttää opettajaa. Näin oli Neuvostoliitonkin aikaan vuosina 1944 – 1992 ja siitä kehittyi kansainvälinen pilkkanimi, suomettuminen. Nyt on opettaja vaihtunut ja ollaan rähmällään Moskovan sijaan Brysseliin eli ”Rysälään”, kuten suomalaiset virkamiehet sitä rohkenevat nurkan takana keskenään nimitellä. Erona kuitenkin on se, että YYA-sopimuksen aikoihin asiat hoidettiin kansallisen edun nimissä mutta nyt ei.

Tuorein esimerkki kansallisia etuja polkevasta toiminnasta, on kasvisten ja muiden maataloustuotteiden markkinoinnista ja tuotannon kehittämisen avustamisesta syyskuussa annettu asetus ja sen tulkinta. Valtion avustamissa mainoksissa ja tiedottamisessa ei saa olla kansallisia tunnuksia: järvimaisemaa, Jussi-paitaa tai Väinämöisen lakkia ei saa näkyä eikä Sibeliuksen musiikkia kuulua.

Kotimaiset Kasvikset ry pudotti jo nettiosoitteestaan ”Kotimaiset” pois. Valmiista julisteista yhdistys on joutunut leikkauttamaan alaosan pois, jotta julisteen allekirjoittajana oleva sirkkalehtilippu ei osuisi byrokraatin silmään. Hölmöläisten hommaa.

Pääkirjoituksessa todetaan, että Puutarha-Sanomat ei saa senttiäkään valtion rahaa.

– Tämä lehti voi estoitta tuoda kansalliset tunnukset esiin. Voimme kertoa vapaasti sen, että kun jokainen kaupan asiakas käyttää euron enemmän kotimaisiin tuotteisiin kuukaudessa, rakennamme 1000 uutta työpaikkaa vuodessa. Kun Hevi-hoitajat asettavat kotimaiset tuotteet paremmin esille, he tekevät merkittävää työtä niin oman kuin tuttavienkin työpaikan säilymisen eteen.

Voit tilata Puutarha-Sanomat -lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.