Salicon Tuomo Rytkösestä Vuoden yrittäjä

Juvan yrittäjät ry:n ja Juvan kunnan yhteinen valinta Juvan vuoden 2008 yrittäjäksi on Tuomo Rytkönen. Tuomo Rytkönen on Salico Oy:n Juvan yksikön toimitusjohtaja Salico Oy tuottaa salaattia ja muita vihanneksia valmiiksi pakattuina, enimmäkseen suurkeittiösektorille. Salico Oy on Suomessa markkinajohtaja fast food -alalla ja vahvin valtakunnallinen toimija suurkeittiöissä.

Tuomo Rytkösen toimitusjohtajakaudella 2000 –luvulla Salico Oy on kasvanut Juvalla erittäin merkittäväksi yritykseksi. Joroislainen Famifarm Oy myi yrityksen Famix –nimisenä vuonna 1999 ruotsalaiselle STS Interfinance AB:lle, joka muutti nimen Salico Oy:ksi. Vuonna 2007 yritys myytiin uudelle omistajalle, ruotsalaiselle Norlico Holding Groupille.

Salicon liikevaihto vuonna 2000 oli 4,1 miljoonaa euroa ja tuotannon volyymi 1,6 miljoonaa kiloa. Työntekijöitä oli 24. Vuonna 2007 liikevaihto oli jo 10,5 miljoonaa euroa ja tuotantomäärä 3,5 miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksessä tällä hetkellä on noin 80. Salico Oy on lisäksi merkittävä ostaja paikalliselle ja alueelliselle vihannestuotannolle.

Salico Oy on työllistänyt Juvalla eniten uusia ihmisiä 2000 –luvulla. Tuomo Rytkösen johtamana yritys on menestynyt hyvin äärimmäisen tiukasti kilpailluilla markkinoilla. Menestystä on tehty panostamalla tuotteiden korkeaan laatuun ja henkilökunnan osaamiseen. Kaikilla yrityksen työntekijöillä on hygieniapassi. Yrityksen ulkomaalaisille työntekijöille järjestetään mm. kielikoulutusta. Yrityksen tuotanto on sertifioitu ISO 9001 standardin mukaiseksi. Salico Oy on myös investoinut merkittävästi koneisiin ja toimitiloihin Juvalla. Viimeksi valmistui Mestariviljelijät Oy:n kanssa yhteinen 450 m2 kylmävarastotila vuoden 2007 marraskuussa.

Valitsijat halusivat valinnallaan huomioida sen merkittävän työllistävän vaikutuksen, johon Salico Oy Tuomo Rytkösen johtamana pystynyt. Ottaen huomioon sen, että hän on ulkomaalaisessa omistuksessa olevan yrityksen palkkajohtaja, Tuomo Rytkönen on myös osallistunut esimerkillisesti paikallisen yhteisön toimintaan. Juvalla Tuomo Rytkönen on opittu tuntemaan tehokkaana ja jopa vauhdikkaana ihmisenä, jonka kanssa on ollut aina helppo tehdä yhteistyötä. Hänen toimitusjohtajakautensa päättyessä Salico Oy on kasvanut kunnan toiseksi suurimmaksi yksityiseksi työnantajaksi.