Penttilät Vuoden laatuperunan tuottajiksi

Kotimaiset Kasvikset on nimennyt Antero ja Anne Penttilän tilan perunantuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Huomionosoitus julkistettiin Nokialla järjestetyssä peruna-alan seminaarissa 11.11.2008.

Penttilän perunatila sijaitsee Kalajoen Pitkäsenkylässä ja sen päätuotteena on tukkuliikkeille pakattava ruokaperuna. Perunanviljely aloitettiin tilalla jo 60-luvun alussa muun maataloustuotannon ohessa. Ensimmäinen moderni perunavarasto rakennettiin tilalle vuonna 1987 ja sen jälkeen alettiin keskittyä vahvasti perunantuotantoon. Nautakarjasta luovuttiin vuonna 1990.

Perunaa viljellään reilun 100 hehtaarin pinta-alalla ja lisäksi sitä ostetaan lajittelemattomina raakaerinä muutamilta sopimusviljelijöiltä. Pakkaamo ja viljelytoiminta työllistää isäntäväen lisäksi kahdeksan työntekijää.

Kotimaiset Kasvikset ry:n laadunseurannan perusteella tuotteiden laatu on viime vuosina ollut tasaisen hyvä. Myös yrityksen toiminnan laadusta on saatu positiivista palautetta niin kaupan kuin viljelyneuvonnan puolelta.

Tilan erikoisuutena on se, että kaikki pellot sijaitsevat pakkaamon ja varastojen ympärillä, jolloin viljelykoneilla maantiellä liikkumiseen ei ole tarvetta ja tuotanto on taloudellista ja tehokasta. Viljelykiertoa voidaan ylläpitää suhteellisen hyvin vaihtamalla viljelylohkoja naapureiden kanssa.