Rönttöselle nimisuoja

Euroopan komissio on rekisteröinyt 12.11. 2008 Kainuun rönttöselle Euroopan unionin nimisuojan. Rönttönen on ohra- tai ruistaikinasta tehty piirakka, jossa on imelletystä perunasta ja marjasta tehty täyte.

Kainuun rönttönen sai nimisuojan suojattuna maantieteellisenä merkintänä. Tämä tarkoittaa sitä, että maakunnan ulkopuolella valmistettuja rönttösiä ei saa kutsua Kainuun rönttösiksi.

Kainuun rönttöselle haki nimisuojaa Kainuun leipuriliikkeenharjoittajat ry. Rönttönen on viides suomalainen elintarvike, joka on saanut EU:lta nimisuojan. Lapin Puikulalla on suojattu alkuperänimitys. Sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka on suojattu aitoina perinteisinä tuotteina.

EU:n nimisuojajärjestelmä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä sekä antaa tuotteille lisäarvoa. Samalla järjestelmä edistää myös maataloustuotannon monipuolistamista etenkin syrjäisillä alueilla. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Suojaa voi hakea tuotteille, jotka on tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joista suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Aito perinteinen tuote (APT) puolestaan suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän. Järjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimi on suojattu koko yhteisön alueella. EU pyrkii kahdenvälisillä sopimuksilla suojaamaan nimitysten suojelun myös yhteisön ulkopuolella.

EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo yli 800 tuotetta. Eniten on suojattu juustoja, hedelmiä ja vihanneksia, lihaa ja lihajalosteita sekä oliiviöljyjä. Suojattuja tuotteita on eniten Ranskassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa.