Finanssikriisi nostaa ruoan tuottajan arvoa

Uuden Puutarha-Sanomat -lehden pääkirjoituksessa käsitellään finanssikriisiä.

– Suomi saattaa selvitä maailman finanssikriisistä pienin vaurioin. Tästä on kiittäminen 90-luvun lamaa, joka opetti suomalaisille pankeille ja muille rahanpyörittäjille viisautta: vaikka saippuakuplat herättävätkin aluksi ihastusta, ei niitä voi loputtomiin pitää ilmassa puhaltelemalla, vaan viimein ne poksahtavat silmille. Islannissa ei tätä tiedetty, ja pankkien lisäksi myös valtio on konkurssikypsä, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Laman myllerryksessä on hyvä kysyä, mikä on oikeaa tuottavaa työtä. Kun siemenperuna laitetaan maahan, siitä tulee kymmenen uutta perunaa. Tällainen työ lisää oikeasti jaettavaa. Jos työ on sitä, että spekuloidaan pörsseissä osakkeiden ja futuurien arvoilla, ei sitä voine pitää tuottavana työnä, vaikka hommassa voi rikastuakin, arvioi Tikkanen.

– On finanssikriisissä positiivistakin ainakin suomalaiselle kasvihuoneyrittäjälle. Raakaöljyn hinta on pudonnut alle puoleen heinäkuun 150 dollarin tynnyrihinnoista. Nordpoolin pörssissä sähkön hinnat ovat valuneet parissa kuukaudessa 70 eurosta 50 euroon megawattitunnilta. Nämä ovat kipeästi kaivattuja valon pilkahduksia, ja tomaattien, kurkkujen ja ruusujen talvituotanto voi jatkua.

Tikkanen kirjoittaa, että jos reaalitalous hiipuu, se on myrkkyä viherrakentamiselle, mutta se voi lisätä perusvihannesten ja perunan kysyntää.

– Ihmisillä on aikaa laittaa kotona ruokaa ja tarveaineiksi etsitään edullisimpia vaihtoehtoja. Havaitaan, että kotimaisista juureksistahan voidaan laittaa hyvää ruokaa edullisesti.

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 9/2008 on mm. seuraavat artikkelit.

• Teollisuusvihannesten kannattavuus on kireällä
• K-supermarket Mustapekalla on valttikortit
• Tomaatin talvituotanto jatkuu, lupaa Ove Grandell Närpion Vihanneksesta
• Peruna on löydetty uudelleen, kerrotaan proPerunua-liitteessä.

• Euromarketin Tiina Renfors tuli kentältä ketjuohjaukseen
• S-kaupat kukkivat, Backas on ainoa lajissaan
Ruokakulttuurille ja sen tekijöille arvostusta, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio haastattelussa.

• Aten Marja-Aitan mehut puhuvat puolestaan
• Bernerin 75-vuotisseminaari Närpiössä
Kaj Hembergillä on ollut hieno perunavuosi

• Peltolat Kalajoelta panostavat maan tasaukseen
• Anssi Väättänen kolmiloikkaa firman, perheen ja maatilan välillä
• Sauvon Säilyke on purkittanut kurkkua puoli vuosisataa
• Ruoka ja kirja on maittava messucocktail, raportoi Juhani Piirainen Turun messuilta

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä.