Lähiruokaa suurtalouksiin

Elintarvikealan kilpailun kiristyessä suuret ja pienet yritykset tuhlaavat voimiaan keskinäiseen nahisteluun, kun vastakkainasettelun sijaan tarvittaisiin yhteistyötä, peräänkuulutti MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila Kauhajoen ruokamessujen avajaisissa perjantaina.

Pienten elintarvikejalostajien määrä Suomessa kasvaa. Pienimuotoisia, alle neljän työntekijän yrityksiä on jo kolme neljästä elintarvikealan yrityksestä. Nuutilan mukaan nämä yritykset tukevat alueellista hyvinvointia, luovat työpaikkoja ja elävöittävät maaseutua.

Pienet yritykset ovat myös merkittäviä ammattikeittiöiden alihankkijoita. Ne tarjoavat ammattikeittiöille mahdollisuuden teettää omaleimaisia tuotteita. Nuutila piti tärkeänä, että pienimuotoinen elintarvikejatkojalostus saa jalansijan markkinoilla, ammattikeittiöiden ruokalistoilla, tukku- ja vähittäiskaupan valikoimissa sekä kuluttajan ostoskorissa.

Pieni alueellinen elintarviketuotanto tai jatkojalostus ei pysty ruokkimaan koko kansaa, mutta isokaan yritys ei voi tehdä kaikkea yksin.

– Tuotteiden yhtenäistäminen johtaisi köyhtyvään valikoimaan ja kasvottomaan ruokaan. Tarvitaan myös ketteriä ja jopa hullun idearikkaita toimijoita täydentämään ruokavalikoimaa, Nuutila totesi.

Iso ruokatalo voisi ulkoistaa luomuhankinnan

Ruoan omaleimaisuus ja terveellisyys määrittävät pitkälle kuluttajan ostoskorin sisällön. Tästä hyvä esimerkki on luomu, jonka kysyntä on vahvassa kasvussa. Iso tuotantokone ei aina taivu erikoistuotteiden ja pienten sarjojen valmistukseen. On tuhlausta, kun arvokkaalla työllä ja asiantuntemuksella tuotettu luomuliha tai -maito joutuu samaan tuotantoputkeen muiden kanssa.

– Halutessaan suuret lihatalot voisivat teettää osia tuotannosta alihankintana pienillä yrityksillä. Esimerkiksi luomueläimen teurastus, paloittelu ja pakkaus sopisivat pienen yrityksen pienelle linjalle. Suuren yrityksen toimivampi logistiikka ja markkinointikyky puolestaan takaavat tuotteen pääsyn markkinoille, Nuutila visioi.

Tahto kilpailuttaa tuo lähituotteet suurkeittiöön

Suomessa nautitaan yli 750 miljoonaa julkista ateriaa vuodessa. Uusi hankintalaki päästää nyt myös pienen alueellisen toimijan markkinoille. Enää puuttuu hankinnoista vastaavien tahto kilpailuttaa hankinnat.

Kauhajoen Ruokamessuilla paikallisilla tuottajilla oli myönteistä sanottavaa yhteistyöstä laitoskeittiöiden kanssa. Kukkasmäen Marjatilan omistajat kertoivat, että heidän marja- ja mehutuotannostaan 80 – 90 prosenttia menee kunnallisiin suurkeittiöihin.

– Tarvitaan päättäjien lupa ja emäntien tahto, että lähituotteet saadaan suurkeittiöön. Näitä Kauhajoella riittää. Me olemme päässeet mukaan hankintarenkaan kautta. Pääasiassa toimitamme pakastemarjoja, ja ne ovat kaikki kotimaisia, kertoivat Helena ja Ari-Pekka Kukkasmäki

Nuutila peräänkuulutti pienten tuottajien elinvoiman lisäksi aitoja makuja. Hän totesi, että haluaa tunnistaa voisilmäpullassa voin ja viljan maun.