Vuoden laatutuottaja tulee Närpiöstä

Kasvihuonevihannesviljelyn Vuoden laatutuottaja julkistettiin tänään Pohjanmaan tuottajajärjestön Österbotten Svenska Producentförbundetin kevätkokouksessa. Tunnustuksen sai Närpiön Träskbölessä toimiva Stefan Nordmyrin kasvihuonevihannesyritys, joka on erikoistunut viljelemään tomaattia ja kurkkua ympäri vuoden. Kotimaiset Kasvikset ry:n myöntämä valtakunnallinen Vuoden laatutuottajan tunnustus annetaan vuosittain yritykselle, joka paitsi tuottaa hyvälaatuisia tuotteita, myös toimii laadukkaasti ja pitkäjänteisesti.

Stefan Nordmyr on toiminut kasvihuoneviljelijänä vuodesta 1997 alkaen, jolloin hän rakensi ensimmäisen 3000 neliömetrin kasvihuoneen. Nordmyr aloitti kurkun ympärivuotisen viljelyn ensimmäisten pioneerien joukossa. Talviviljelyssä annetaan kasvustolle lisävaloa talven kuukausina, jolloin luonnonvalon määrä on vähäinen. Nykyisin yrityksen viljelyala on 15 000 neliötä ja siinä viljellään kurkkua ja tomaattia ympärivuotisesti.

Nuoresta iästään huolimatta Nordmyr on ehtinyt saada monipuolisen kokemuksen kasvihuoneviljelystä. Ennen oman yrityksen perustamista kolmannen polven kasvihuoneyrittäjä Stefan Nordmyr työskenteli viljelyneuvojana Österbottens svenska lantbrukssällskapetin palveluksessa kolmen vuoden ajan. Tuona aikana hän sai hyvän käsityksen millaiset yritykset menestyvät ja miten hyvää sadontuottokykyä ylläpidetään.

Nordmyrin tomaatit ja kurkut toimitetaan noin 200 viljelijän omistamaan Närpiön vihanneksen pakkaamoon, joka lajittelee, pakkaa ja markkinoi tuotteet eri puolille Suomea.

Lämpöenergian lähteenä on vielä toistaiseksi raskas polttoöljy, mutta suunnitteilla on kiinteän polttoaineen lämpölaitos, jossa käytetään haketta ja palaturvetta. Näin työllistetään ja ollaan kehittämässä paikallista yrittäjyyttä. Viljelyssä on ajateltu myös ympäristön hyvinvointia. Yritykseen on luotu niin sanottu suljettu kierto ravinteiden osalta eli ravinnepitoinen valumavesi voidaan kerätä talteen, puhdistaa ja hyödyntää uudelleen.

Viljelmällä on käytössä suomalaisilla puutarhoilla yleisesti käytössä oleva biologinen tuholaistorjunta, jossa hyödynnetään tuholaisten luonnollisia vihollisia, kuten petopunkkeja ja petoluteita. Kun kasvihuoneisiin tuodaan säännöllisesti 4-5 viikon välein petohyönteisiä, voidaan ennakkoon estää tuholaisten määrän yllättävä lisääntyminen. Kun nuoret taimet tuodaan kasvihuoneisiin vanhojen taimien riviväleihin, saadaan torjuntaeliökanta siirtymään nuoriin taimiin ennen vanhan kasvuston raivaamista. Kasvitautien esiintymistä vähentää merkittävästi se, että suositaan mahdollisimman tautitolerantteja lajikkeita.