Taimistotukku organisoi ostamisen helpoksi

Budapestin reunalla toimiva Profi Partner -taimitukku palvelee jälleenmyyjiä ja viherrakentajia. Sen perustajina oli neljä taimistoviljelijää, jotka tarvitsivat myyntikanavan. Konseptiin kuuluu tarjota myös muille puutarhoille myyntitilaa hyvin organisoidulla myyntikentällä. Taimitukusta on kerrottu PUUTARHA-Sanomat -lehden numerossa 3/2008.

Neljä taimistoviljelijää päätti vuonna 2003 yhteisen myyntikanavan perustamisesta. Taimitukun sijainti valittiin Budapestin kaupungin reunalta, hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Paikan oivallisuutta lisää se, että vieressä on Keski- ja Itä-Euroopan suurin kukkatukkuhalli, Flora Hungary.

Taimistoviljelijöistä kolme asuu Länsi-Unkarissa ja yksi Budapestissä. He olivat erikoistuneet erityyppisiin kasveihin. Viljelijöiden ideana oli perustaa tukkukauppa, josta asiakkaat saavat kaikki kasvit samasta paikasta.

– Myynti lähtikin pyörimään hyvin, vakuuttaa myyntiedustaja Edit Liss, joka esitteli suomalaisille viljelijöille taimitukun toimintaa Schetelig Oy:n järjestämällä matkalla viime syyskuussa.

Profi Partnersin pinta-ala on 3,4 hehtaaria, josta 11 000 neliötä on taimistotuotteille ruudutettua myyntialaa. Omistajien omat taimistot ovat Unkarin suurimpia. Budapestissa toimii kaksi kilpailevaa taimistotukkua.

Välitystavara on myyntitilissä

Sen lisäksi että Profi Partners on omistajien omien tuotteiden myyntikanavana, se tarjoaa myös noin sadalle puutarhurille mahdollisuuden vuokrata myyntilaa taimistotukusta.

– Myyntitilat ovat suuruudeltaan 33 neliömetriä, josta puutarhuri maksaa vuodessa vuokraa 400 euroa. Yrittäjästä riippuen myyntitila voi olla suurempikin. Olemme joustavia ja puutarhurit voivat kokeilla muutaman kuukauden ajan ilmaiseksi, kertoo Edit.

Profi Partnersin henkilökunta huolehtii myyntiin tuotujen kasvien hoidosta myyntiaikana. – Puutarhuri ilmoittaa, mitä aikoo seuraavana päivänä tuoda. Me printtaamme etikettejä ja katsomme myyntitilat valmiiksi. Kullakin kasvilla on oma koodi, joista viimeiset numerot kertovat, kenen tuottajan tavara on. Ostajille on tärkeää, että emme sekoita eri puutarhasta tulevaa samaa kasvia keskenään.

– Tuottaja hoitaa kuljetuksen. Me kastelemme kasvit. Viikoittain ilmoitamme myynnin tuottajalle ja tilitämme kuukausittain. Harjoitamme pelkästään tukkukauppaa. Asiakkaina ovat jälleenmyyjät ja viherrakentajat. Koko laatikko on ostettava kerralla, painottaa Edit ja sanoo systeemin toimivan näppärästi.

Profi Partners lisää tuottajien ilmoittamiin hintoihin myynti- ja hoitopalkkiota 25 – 30 prosenttia.

– Emme lisää isompaa prosenttia, koska myynti kärsii. Jos jonkun viljelijän tuotteiden myynti ei käy, hän joko alentaa hintaa tai vie pois tuotteensa. Kilpailu on kovaa ja heikko laatu ei menesty.

Lue koko artikkeli PUUTARHA-Sanomista. Joka numerossa on toistakymmentä ammattilaisille suunnattua artikkelia. Tilaa lehti oikean palkin linkistä.