Kotimaista porkkanaa on vielä

Yliniemen tilalla porkkanan pakkaaminen aloitetaan, kun muilta alkaa loppua.
– Annamme Tuoreverkkoon tiedon, mitä pystymme viikoittain pakkaamaan ja Tuoreverkko hoitaa markkinoinnin. Pakkaamme täydellä teholla toukokuun puoliväliin saakka, sitten rauhoitamme pakkaamisen kylvöjen ajaksi. Viime vuonna viimeiset porkkanat toimitettiin juhannuksen jälkeisellä viikolla, kertoo Sakari Yliniemi Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 3/2008.

Vuosikymmeniä vihanneksia tuottaneet Satu ja Sakari Yliniemi ovat parina viime vuotena löytäneet stressittömät markkinointikanavat. Kokeneet viljelijät tietävät, että juuresten varastokestävyys ratkaistaan jo pellolla. Viljelijät tuottavat itse litteän nauriin siemenen, kun sitä ei enää kaupasta saa.

– Nyt on toinen vuosi, kun työt on saatu rytmitettyä. Saamme talvella parin kuukauden ajan huilia, iloitsee Satu.
– Nostoajat ovat tosin väsyttäviä, kun ollaan ilmojen varassa.

Yliniemen tilalla viljellään lanttua 14 hehtaarin, porkkanaa kuuden ja naurista yhden hehtaarin alalla. Lanttu kuoritaan ja myydään Tuoreverkon kautta Lieksan Laatuherkut Oy:lle, joka valmistaa Tuoreverkolla Suvituore-soseita. Toinen kuoritun lantun ostaja on kauhavalainen Domretor Oy, joka valmistaa Suvi-tuotemerkillä soseita kauppoihin ja toimittaa lanttusosetta myös muille jatkojalostajille.

– Saamme ostajilta tarkat toimituspäivät ja -määrät etukäteen. Kiireiseen kuorinta-aikaan lokakuun puolivälistä joulukuun puoliväliin meillä on kaksi vierasta töissä. Muutoin teemme työt kaksistaan, kertoo Sakari.

Tuoreverkko markkinoi porkkanan keväällä

Sakari kertoo, että he pesevät ”lanttuaihioita” myös Keskolle Pirkka-lantun pakkaamista varten.
– Porkkanan markkinointi hoituu pääsääntöisesti Tuoreverkon kautta. Aloitamme toimitukset helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen eli vasta sitten, kun muilta porkkanat alkavat loppua.

Sakari Yliniemi sanoo, että hinta on keväällä tuplasti parempi kuin syksyllä.
– Pakkaamme vain pieniin puolen kilon ja kilon pusseihin, emmekä pakkaa lainkaan kolmen kilon pusseihin. Keväällä ei ole tarjouskaruselliä. Viime keväänä viimeiset porkkanat myytiin 70 sentin kilohintaan.

– Kauan piti hakea markkinointitapaa, että päästiin järjestykseen ja rytmiin. Enimmillään meillä oli 43 hehtaaria porkkanaa, mutta katsottiin se toivottomaksi, toteaa Sakari.
– Nyt tykkään, vahvistaa Satu tuoremarkkinoiden selkiytymisen.

Yliniemet pakkaavat porkkanan Newtec-pakkauskoneella.
– Se on hankittu vuonna 1999 ja on pelannut kuin enkeli, sanoo Sakari tyytyväisenä.

Lue koko artikkeli ja muita viljely- ja markkinointijuttuja Puutarha-Sanomista. Voit tilata lehden oikean palkin linkistä.