Elintarvikeinnovaatioiden kärki Vuoden Tähtituote 2008 -finaalissa

Vuoden Tähtituote 2008 -kilpailussa on valittu finaaliin yhdeksän vähittäiskauppasarjan tuotetta ja kolme suurkeittiösarjan tuotetta. Finalistit valittiin kilpailuun osallistuneiden 35 tuotteen ja tuotesarjan eli yhteensä 71 yksittäisen tuotteen joukosta. Vähittäiskauppasarja finalistina on mm. Atrian grillivihannekset ja suurkeittiösarjan finalistina mm. Kasvis Galleria Oy:n marjaisat Bavaroetangot.

Asiantuntijaraadin tärkeimmät valintakriteerit olivat innovatiivisuus ja laaja kaupallistettavuus. Raati arvosti innovaatioita, jotka helpottavat ruoanvalmistusta sekä monipuolistavat tuotteen käyttömahdollisuuksia ja lisäävät terveellisyyttä. Maukkautta raati piti peruslähtökohtana: menestyäkseen tuotteen on tarjottava makuelämys. Seuraavaksi raati valitsee finalisteista vähittäiskauppa- ja suurkeittiötuotteiden sarjojen voittajat Vuoden Tähtituotteiksi 2008.

Vähittäiskauppasarjan finalistit:

• Atria Grillikasvikset ja Grillivihannekset, Atria Suomi Oy, Forssa,
• Battery Stripped Energy Drink, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava,
• Fazer Ruisihme Täysjyväruisleipä ja Täysjyväruisviipaleet, Fazer Leipomot Oy, Lahti,
• Kalaneuvos Uunilohifileet Hunajamarinoitu, Kermainen marinoitu, Maustettu grillivalmis ja Sitruunapippurinen grillivalmis, Kalajalostetehdas V. Hukkanen Oy, Vammala,
• Mannapuuro ja Riisipuuro, Saarioisten Säilyke Oy, Huittinen,
• Neito erikoisrypsiöljyt Sitruuna, Voin makuinen ja Yrtti, Mildola Oy, Kantvik,
• Silva Hummus kasvislevitteet Jalapeno ja Original, Jokilaakson Juusto Oy, Jämsä,
• Vaasan Täyshyvät Moniviljaviipaleet täysjyvävehnästä ja Täysjyvävehnäleipäviipaleet, Vaasan & Vaasan Oy, Kotka
• Via valmisruoat Kalaa ja äyriäisiä Szechuan-kastikkeessa, Kana-vuohenjuustopasta, Kylmäsavulohiparsapasta, Teriyakihärkää ja Thai-kanacurry, HK Ruokatalo Oy, Vantaa.

Suurkeittiösarjan finalistit:

• Gourmet Bavaroetangot Mansikka-Vadelma, Mustaherukka, Tyrni, Tummasuklaa ja Valkosuklaa, Kasvis Galleria Oy, Kuopio,
• Tuorekeitot Bataattisose, Broilerkasvisjuusto, Kasvisborssi, Savulohikirjolohisose, Seljanka, Ruoka-Saarioinen Oy, Sahalahti,
• Vaasan Pieni Ruisruutu, Vaasan & Vaasan Oy, Joutseno.

Asiantuntijaraadin puheenjohtajana on neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, Sosiaali- ja terveysministeriön terveysosasto ja jäseninä ovat tuotekehityspäällikkö Kirsi Asposalo, Antell Catering Oy; toimialajohtaja Ari Grönroos, Tekesin Bio-, lääke- ja elintarviketuotanto; keittiömestari Pipsa Heismaa, Tasavallan presidentin kanslia; puheenjohtaja Ilona Kaartinen, Elintarvikeylioppilaiden yhdistys Lipidi ry; tuottaja, ruokatoimittaja Sanna Miettunen, Ruokala.tv – Iltasanomat Oy; tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä, Kuluttajatutkimuskeskus; johtaja Maija Peltola, Elintarviketeollisuusliitto ry; kaupallinen johtaja Jussi Tolvanen, Tradeka Oy ja toimitusjohtaja Rami Veranen, A.C. Nielsen Finland Oy.

Elintarviketeollisuusliiton järjestämä elintarviketeollisuuden tuotekehitystä kannustava ja tunnetuksi tekevä kilpailu täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kilpailun voittajat julkistetaan 6.5.2008 Suomen suurimman elintarvikealan koulutustapahtuman Elintarvikepäivä 2008:n yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnot voittajille tulee luovuttamaan ministeri Paula Risikko.