Puutarhayritysten määrä pienentyi

Puutarhayrityksiä oli 5 245 vuonna 2007. Avomaaviljelmiä oli 4 123 ja kasvihuoneviljelmiä 1923. Vuonna 2007 puutarhayrityksiä oli 458 vähemmän kuin vuonna 2006. Puutarhaviljelmien pinta-ala oli 16 684 hehtaaria, eli se pieneni 84 hehtaarilla. Pinta-alan väheneminen tasaantui edellisvuosiin verrattuna, sillä avomaavihannesalan kasvu kompensoi marja-alan vähenemistä.

Avomaavihanneksista herne nousussa, kukkakaali laskussa
Avomaavihanneksista pinta-alaltaan suurin on tarhaherne. Sen viljelyala kasvoi sopimustuotantoalan kasvun johdosta uuteen ennätykseen, 2 618 hehtaariin. Myös ruokasipulin ja porkkanan viljelyalat kasvoivat. Kukka- ja parsakaalin pinta-alat vähenivät. Myös kurpitsan ja avomaakurkun pinta-alat pienenivät sopimustuotannon vähenemisen johdosta.

Ruukkuvihannesten tuotanto kasvussa
Kasvihuonevihanneksista tomaattia viljeltiin viime vuonna 117 hehtaarin ja kurkkua 72 hehtaarin alalla. Kummankin sato oli hieman edellisvuotta pienempi. Ympärivuotisesti viljellyn tomaatin ala oli 28,1 ja kurkun 14,8 hehtaaria. Ympärivuotinen tuotanto laajeni vuonna 2007 rapeankeräsalaatin viljelyyn. Kokonaisuutena rapeankeräsalaatin viljelyyn käytetty kasvihuoneala kuitenkin väheni hieman. Satoa saatiin 444 tonnia. Ruukkuvihannesten viljelyala kasvoi, ja tuotantomäärä kohosi 68 miljoonaan kappaleeseen. Kymmenessä vuodessa ruukkuvihannestuotanto on kasvanut 30 miljoonalla kappaleella.

Marjoista ja hedelmistä mansikka laskussa, omena nousussa

Viljellyistä marjoista mansikka on viljelypinta-alaltaan ja tuotantomäärältään tärkein. Mansikan pinta-ala oli 3 341 hehtaaria eli se väheni 111 hehtaaria. Satoa saatiin 9,7 miljoonaa kiloa. Myös herukoiden viljelyalat vähenivät yhteensä 77 hehtaarilla. Erikoismarjoista vadelmantuotanto säilyi ennallaan eli 472 hehtaarissa, vaikka sato jäi edellisvuotista pienemmäksi. Pensasmustikkaviljelmien sato nousi 77 tonniin. Omena-ala kasvoi 649 hehtaariin. Satoa saatiin 3,5 miljoonaa kiloa eli hieman edellisvuotta enemmän.

Tulppaanilla ennätysvuosi

Kasvihuoneessa viljeltävistä koristekasveista leikkokukka-ala väheni, mutta sipuli- ja ryhmäkasvien ala kasvoi. Leikkokukkien viljelyala oli noin 30 hehtaaria, josta ruusun osuus oli 22 hehtaaria. Sipulikukkia viljeltiin 70,8 miljoonaa kappaletta eli 11,7 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu johtui ennen kaikkea tulppaanituotannon voimakkaasta lisääntymisestä. Vuonna 2007 Suomessa viljeltiin 10,3 miljoonaa tulppaania enemmän kuin vuonna 2006. Kesäkukkien eli ryhmäkasvien tuotanto kasvoi hieman; niitä tuotettiin vajaa 46 miljoonaa kappaletta. Kukka-amppeleita kasvatettiin 2,6 miljoonaa kappaletta. Suosituimmat olivat orvokki- ja petunia-amppelit.

Puutarhayritysrekisterin tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä. Lokakuussa 2007 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 5 794 yritystä. Tämän tiedotteen tiedot ovat ennakkotietoja kyselyn tuloksista. Yksityiskohtaisia tietoja avomaan- ja kasvihuonevihanneksista, marjoista, hedelmistä, koristekasveista, viljellyistä sienistä ja taimitarhaviljelystä on tiedotteen liitetaulukoissa. Lopulliset tiedot julkaistaan Puutarhayritysrekisteri 2007 -julkaisussa kesäkuussa. Julkaisussa on myös alueittaisia tietoja ja karttoja. Vanhat julkaisut ovat ladattavissa Matilda-tietopalvelun kautta www.matilda.fi