Granlidin omenatilasta Vuoden laatutuottaja

Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt Ahvenanmaalla sijaitsevan Granlidin omenatilan hedelmätuotannon Vuoden laatutuottajaksi. Vesa Koiviston ja Maria Granlidin omistama omenatila tunnetaan yhtenä hedelmätuotannon uranuurtajista. Maria Granlidin isovanhemmat aloittivat omenantuotannon tilalla jo 1940-luvulla ja siitä lähtien tuotantoa on kehitetty ja hiljalleen laajennettu.

Vesa Koivisto ja Maria Granlid ottivat tilan hoidettavakseen vuonna 1995. Yrityksessä viljellään omenaa 17 hehtaarin pinta-alalla. Lähes koko viljelyala on perustettu uudentyyppisenä tiheäistutuksena, jossa puiden lukumäärä on noin viisinkertainen perinteiseen istutusmäärään verrattuna. Näiden ns. kääpiökasvuisten omenapuiden viljely vaatii suurta taloudellista panostusta, työmäärää, sekä asiantuntemusta.

Suomi on maailman pohjoisin kolkka missä omenaa viljellään ammattimaisesti. Ilmasto kylmine talvineen asettaa suuren haasteen viljelylle, sillä kääpiöpuut ovat alttiimpia pakkasvaurioille. Vastaavasti ilmasto on suosiollinen aromikkaiden ja raikkaiden omenien tuottamiselle.

Granlidin tilan omenat markkinoidaan mantereelle. Asiakkaina on niin tukkuliikkeitä, torikauppiaita kuin suurehkoja marketteja. Markkinoinnissa toimitaan yhteistyössä kahden muun merkittävän omenantuottajan kanssa. Sadonkorjuukausi alkaa elokuun puolivälissä ja jatkuu lokakuun loppuun. Myyntiaika on viime vuosina ollut elokuusta tammi-helmikuuhun. Uusien säätöilmavarastojen aviulla voidaan kautta kenties hieman pidentääkin.

Hyvä laatu ja raikkaus kotimaisen omenan myyntivaltit

Tilalla eniten viljellyt omenalajikkeet ovat Discovery, Lobo, Eva, Aroma, Rubinola, Rajka ja Santana. Vuoden aikana yrityksessä lajitellaan ja pakataan kaiken kaikkiaan noin 400 tuhatta kiloa omenaa. Oman perheen lisäksi yrityksessä on elo-lokakuussa kuusi ulkopuolista työntekijää, sekä tilapäistyöntekijöitä tarpeen mukaan. Neljäs yrittäjäsukupolvi eli perheen pojat Carl ja Ville ovat enenevässä määrin mukana viljelyssä.

Tiheäistutusmenetelmällä perustetusta kasvustosta odotetaan suurikokoista, laadukasta ja kauniisti värittynyttä omenaa. Kun laatu vain on kohdallaan, kuluttaja on valmis maksamaan kotimaisesta raikkaasta ja tuoreesta omenasta korkeamman hinnan, toteaa Vesa Koivisto. Omenan puhtauteen kiinnitetään Granlidin tilalla erityistä huomiota. Moni allergikko onkin todennut meille että he pystyvät syömään omenoitamme, ulkomaisista omenoista poiketen, kertoo Vesa Koivisto.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994 ja sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkä-jänteisesti. Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuosittain vuoden laatutuottajan kasvihuonekukka-, kasvihuonevihannes-, avomaanvihannes-, hedelmän- ja marjatuotannon sekä ruokaperunantuotannon alalta.