Jepualta kylmäpuristettua Livette-rypsyöljyä

Jepualainen viljelijöiden omistama Jeppo Food on investoinut kylmäpuristetunrypsiöljyn tuotantolinjaan. Pitkän kehittelyn tulos on nyt valmis. Livette onkylmäpuristettu rypsiöljy, joka on tuotettu kotimaisista raaka-aineista. Uutuuttamyy ja markkinoi JEPO.

Jeppo Food käyttää ainoastaan Suomessa viljeltyä rypsinsiementä. Osa raaka-aineestaostetaan sopimusviljelijöiltä ja loput muilta viljelijöiltä vuoden aikana.Rypsiöljyn valmistus alkaa lajittelemalla parhaat siemenet, jotka ajetaanpuristimeen. Tuloksena saatu öljy puristetaan suodattimessa ja varastoidaansäiliöön. Varastoitu öljy ajetaan kertaalleen suodattimen läpi ennen kuin sepullotetaan ja pakataan kanistereihin.

– Livette valmistetaan erinomaisista rypsinsiemenistä. Siementen tiukka seula takaakorkean laadun eikä tuotantoprosessissa käytetä kemikaaleja tai lisäaineita, eikäsiitä synny päästöjä. Valmistuksessa lämpötila ei nouse yli 40° asteen, mikä säästääenergiaa. Rypsipuriste hyödynnetään, sillä se päätyy eläinrehuksi, toteaa JeppoFoodin toimitusjohtaja Yrjö Långnabba.

– Livette on kotimainen ja paikallinen tuote, jonka ravintoarvo on korkea.Monikäyttöinen Livette sisältää runsaasti Omega-3- ja Omega-6-rasvoja, lesitiiniäsekä elintärkeitä rasvahappoja, joita kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on enemmän kuinoliiviöljyssä. Rypsinsiemenen lesitiini säilyy tuotantoprosessissa, jakylmäpuristettu rypsiöljy alentaa kolesterolia sekä vahvistaa verisoluja, lihaksiaja hermostoa. Se on hyväksi myös luustolle, sidekudoksille, maksalle ja aivoille.Lisäksi rypsiöljy helpottaa vitamiinien saantia ravinnosta. Uskomme, että Livettekiinnostaa suurkeittiöitä, leipomoita ja juustoloita, Långnabba sanoo.

– Miedonmakuinen Livette on ruuanlaitossa kestävä. Se sopii kylmien ruokienvalmistukseen, kuten salaatteihin ja salaatinkastikkeisiin ja sisältää elintärkeitärasvahappoja. Koska rypsiöljy kestää myös lämmittämistä, se sopii myös lämpimiinruokiin ja leivontaan, toteaa JEPOn toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar.

– Tuotteen myötä Jeppo Food on muuttunut viljelijöiden omistamasta yrityksestäenemmän alkutuotetta jalostavaksi yritykseksi. Muutos on tärkeä, jotta maaseudunyrityksillä on mahdollisuus kehittyä. Läheinen yhteistyö JEPOn kanssa on meilletärkeää”, sanoo Jeppo Foodin hallituksen puheenjohtaja Magnus Finnilä.

Jeppo Food Ab Oy on viljelijöiden omistama yritys, joka myy alueensa viljelijöilleviljan, polttoöljyn ja siemenviljan välitystä sekä rypsipuristetta.