Maailman luomumarkkinat kaksinkertaistuneet

Luomun maailmanmarkkinoiden arvo on yli kaksinkertaistunut vuosina 2000-2006, Finfood Luomu tiedottaa. Tärkeimmät yksittäiset markkinat ovat Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska sekä Italia. Maailman luomumyynnistä yli 95 prosenttia myydään Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa luomumyynti kasvoi vuonna 2006 edellisvuodesta 16 prosenttia. Luomun saatavuus on parantunut, ja kaupan omien merkkien osuus on kasvanut.

Asukasta ja vuotta kohden eniten luomua ostavat sveitsiläiset 102 eurolla. Keskiverto tanskalainen ostaa luomua 80 eurolla, saksalainen 56 eurolla ja ruotsalainen 42 eurolla. Suomalaiset ostavat luomua vuodessa noin 15 eurolla henkeä kohden.

Euroopan suurimmmat luomumarkkinat ovat Saksassa, missä luomun myynti kasvoi noin 18 prosenttia sekä vuonna 2006 että 2007 edellisvuodesta. Britanniassa luomun myynti kasvoi 22 prosenttia vuonna 2006. Lisäksi vahvoja nousijoita ovat Puola, Unkari, Tsekki ja Slovakia.

– Luomusta on tulossa valtavirtaa, Ifoamin johtaja Gerald A. Herrmann totesi Nürnbergissä järjestettyjen Biofach-messujen avajaisissa

Kysyntä teollistuneissa maissa kasvaa nopeammin kuin tuotanto

Luomuruuan kysyntä teollistuneissa maissa kasvaa edelleen nopeammin kuin tuotanto. Kysyntä on tuotantoa suurempi useassa Euroopan maassa, muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Britanniassa ja Itävallassa.

Koko maailman luomusertifioitu nurmi- ja viljelyala kasvoi vuonna 2006 kuusi prosenttia edellisvuodesta 30,4 miljoonaan hehtaariin. Luomutuotteiden myynti nousi samaan aikaan 16 prosenttia 38,6 miljardiin US-dollariin.

Euroopan 7,4 miljoonaa luomuhehtaaria ovat 24 prosenttia maailman luomualasta. Pinta-ala kasvoi vuonna 2006 seitsemän prosenttia. Maailman luomualasta 42 prosenttia eli 12,4 miljoonaa hehtaaria sijaitsee Australiassa ja Oseaniassa.

Liechtensteinissa luomun osuus koko maatalousalasta on 29 prosenttia, Itävallassa 13 prosenttia, Sveitsissä 12 prosenttia, Italiassa ja Virossa 9 prosenttia, Kreikassa 8 prosenttia ja Portugalissa, Ruotsissa, Latviassa sekä Itä-Timorissa 7 prosenttia. Suomessa luomuala on 6,6 prosenttia maatalousalasta.