Lakstedt luottaa laatuun

PUUTARHA-SANOMAT -lehden numerossa 2/2007 esiteltiin Aulangontien varrella oleva Lakstedtin kauppapuutarha. Siellä puhkeaa tänä talvena liki miljoonaa tulppaania kukkaan. Lauha talvi on tarhurien mieleen, sillä öljyn kulutus pysyy aisoissa.

Tarja ja Heikki Lakstedt viljelevät tulppaania perinteisesti mullassa.
– Kokeilimme vesiviljelyä, mutta emme ihastuneet siihen. Ehkä viljeltiin liian vähän aikaan. Perinteinen viljelysysteemi on helpompi hallita ja tulppaaneista tulee painavampia: 10 kappaleen nippu tuntuu asiakkaasta jämäkältä, perustelee Heikki paluuta multaviljelyyn.

Lakstedtit hyötävät tänä talvena 800 000 tulppaania. – Tuotanto ja myynti ovat sopivasti tasapainossa, kun emme ole tehneet tuotantomääriin rajuja muutoksia.

– Kauppa käy hyvin, mutta kovasta kilpailusta johtuen hintataso on matalahko. Veroton hinta 10 kappaleen nipulle on 1,85 euron paikkeilla, mikä on liian halpa hinta. Viime vuonna hinta oli kaksi euroa.

– Tulppaanituotannossa suuntaus on meidänkin puutarhassa ylöspäin. Emme halua leikistä äkkiä luopua. Olemme hankkineet niputuslinjan ja muut systeemit, kertoo Heikki.

– Tulppaani merkitsee puutarhan liikevaihdosta vajaata kolmannesta. Se antaa mukavaa ja mielekästä työtä talvella. Siinä työnkäyttö on oikeassa suhteessa, eikä tarvitse peukaloita pyöritellä.

Värejä tulee olla

Lakstedteilla on viljelyssä 50 tulppaanilajiketta kauden aikana.
– Lajikkeita tarvitaan, jotta värejä riittää, perustelee Heikki.
– Jouluksi tulevat punaiset tulppaanit, sitten muut värit ja pääsiäistä kohden oranssia ja keltaista. Ripaus on hempeitäkin värejä, kuten omenankukkaa.

Lakstedtit markkinoivat kukat tukkuihin ja kukkakauppoihin Helsingin ja Tampereen välillä. Tulppaanit pakataan muovisiin kierrätyslaatikoihin. Kuhunkin laatikkoon menee 40 eri värejä olevaa nippua. Tarhalla tehdään myös mix-nippuja, joihin on sekoitettu useita värejä.

Heikki Lakstedt korostaa laadun merkitystä. – Tulppaanin laatu lähtee sipulista. On tunnettava Hollannista sipulin myyjä. Viljelyn pitää onnistua ja kukka on saatava tuoreena asiakkaalle.

Tulppaanihuoneessa pyritään pitämään päivät ja yöt 18 C-asteen lämpötilaa. Tammikuussa tulppaaneja valotetaan sen verran, että niiden lehdet tulevat vihreiksi.

Tarja Lakstedt kertoo, että tulppaanit kerätään kahdesti päivässä.
– Tulppaani leikataan, kun väriä on näkyvissä. Eri lajikkeet aukeavat kuitenkin eri tavoin, jotkin ovat herkempiä kuin toiset. Myös sää vaikuttaa, ja auringonpaisteella leikataan varhaisemmin.

Lue Puutarha-Sanomat -lehdestä koko artikkeli. Siinä Lakstedtit kertovat, kuinka kukkatarhurilla muutos on jatkuva olotila. Voit tilata lehden edulliseen kestotilaushintaan 49 euroa/vuosi asiakaspalvelustamme puh. 09-2396168