”Luomuruuan terveellisyys todistettu”

Turun Sanomat uutisoi 13.11.2007 verkkolehdessään nelivuotisesta, alan kaikkien aikojen laajimmasta tutkimuksesta. Ikaalisten Luomun toimitusjohtaja Ari Kulmanen sanoo, että tämä laaja tutkimus todistaa luomuruuan terveellisyyden.

– Kirjoituksessa todetaan, että Newcastlen yliopiston johdolla tehdyn, Euroopan unionin tukeman 17 miljoonan euron tutkimuksen mukaan luomuruuassa on esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien riskiä vähentäviä antioksidantteja 40 % enemmän kuin tavanomaisin menetelmin tuotetussa vastaavassa ruuassa, referoi Ari Kulmanen.

– Newcastlen yliopiston professorin Carlo Lefertin johdolla tehty tutkimus poistaa epäilyksiä, joiden mukaan luomuruuan paremmuus olisi ainoastaan elämäntapakysymys, ei niinkään tieteellisesti vahvistettu tosiasia.

– Solujen rakennemuutoksia ja vaurioita aiheuttavia hapettumisreaktiota vastaan taistelevien antioksidanttien lisäksi luomumenetelmin tuotetussa elintarvikkeessa on brittitutkimuksen mukaan enemmän kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia kuin tavanomaisessa vastaavassa ravinnossa.

Luomu voi täyttää vihannesvajauksen

Ari Kulmasen mukaan luomuruoka voi olla vastaus tarpeeseen, jota monikaan kansalainen ei suosituksista huolimatta noudata.

– Vihanneksia ja hedelmiä tulisi ravitsemussuosituksen mukaan nauttia viidellä aterialla joka päivä. Jos nautitussa luomuravinnossa on selvästi enemmän antioksidantteja ja mineraaleja kuin normaaliruuassa, kasvikunnan tuotteiden syöntimääristä voidaan tarvittaessa tinkiä ja kuitenkin terveydelliset edut saavutetaan.

– Uusilla, kattavilla tuloksilla on välitön vaikutus ainakin brittien ravitsemusohjeisiin. Niitä ollaan muuttamassa jo lähiaikoina siten, että myös viralliset ohjeet suosittelevat luomuruuan käyttöä, tietää Kulmanen.

Ikaalisten Luomu Oy kasvattaa luonnonmukaisin menetelmin punaista pyöreää tomaattia, kirsikkatomaattia ja ruukkusalaattia. Luomutomaatteja viljellään 13 200 neliön alalla ja luomusalaattia kasvatetaan 2000 neliön alalla. Tuotteet toimitetaan Suomen keskusliikkeiden ja muutaman yksityisen luomutukun kautta kaikkiin Suomen kauppoihin.