Pionit-kirja ehdolla Tieto-Finlandiaksi

Oma Piha -lehden toimituspäällikkkö Rea Peltola ja valokuvaaja Vesa Koivu ovat viime keväänä ilmestyneellä Pionitt-kirjallaan yksi kuudesta Tieto-Finlandia-ehdokkaasta.

Akatemian professori Risto Alapuro totesi puheessaan, että tekijät ovat suomalaisen puutarhakirjoittamisen ja -kuvauksen uudistajia.
– Sille lyö leimansa vauhdikas sanankäyttö, syvä taustatyö ja komprommissiton visuaalisuus.

Ehdolla ovat Pionit-kirjan lisäksi Peter von Baghin Sininen laulu, Kaarina Davisin Rankka kutsumus, Hannu Mäkelän Casanova, Seppo Turusen Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa sekä Seppo Zetterbergin Viron historia.

Voittaja kerrotaan 11. joulukuuta. 26 000 euron arvoisen palkinnon voittajan valitsee Aamulehden vastaava päätoimittaja Matti Apunen.

Akatemian professori Risto Alapuro totesi puheessaan, että pioni on kukkien kukka, vahva, herkkä ja aistillinen mutta myös tarkoituksenmukainen.

– Tekijät ovat suomalaisen puutarhakirjoittamisen ja -kuvauksen uudistajia, jotka ovat kehittäneet brittiläisessä ja ruotsalaisessa kirjallisuudessa ja lehdistössä vakiintuneen kulttuurihistoriallisen, esteettisen ja asiallisen puutarhakirjoittamisen suomalaisen hybridin.

Alapuron mukaan sille lyö leimansa vauhdikas sanankäyttö, syvä taustatyö ja kompromissiton visuaalisuus.

– Puutarha ja puutarhakirjoittaminen ovat osa kulttuurihistoriaa – kasvien reitit ja jalostuksen historia kertovat luonnon hahmottamisen ja kultivoinnin menneisyydestä, ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Vuoden kauneimpiin kuuluvan tietokirjan lisäksi käsissämme on kattava käsikirja, järkevä opas ja itsenäinen tutkimus lajeista ja lajikkeista.

Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 26 000 euroa. Palkintosumma on valtiovarainministeriön päätöksellä veroton.