Kaalinviljelijöissä karsintaa

Kaalintuottajien lukumäärä on rajusti laskenut. Syynä on ollut useita vuosia jatkunut kaalin heikko hinta ja markkinateiden muuttuminen. Myös jatkajista on ollut puute. Parina viimeisenä vuotena on hintakehitys kuitenkin ollut positiivinen, kerrotaan juuri ilmestyneessä PUUTARHA-Sanomat -lehdessä (nro 8/2007).

Nurmijärven Nummenpään kylää kutsuttiin aikoinaan ”Kaalinpääksi”, kun kylän pelloilla viljeltiin hyvin yleisesti kaalia. Kaalinviljelijä Reijo Myyri arvioi, että kaalinviljelijöiden lukumäärä ei ole enää kolmattakaan osaa siitä, mitä se oli 15 vuotta sitten.

– Kylällä oli aikoinaan yli 20 kaalinviljelijää, mutta nyt heitä taitaa olla vain kuusi. Naapurikylällä Röykässä on viljely säilynyt paremmin kuin meillä, toteaa Myyri.

– Nummenpää olisi sijainniltaan hyvää aluetta kaalinviljelyyn, kun on lyhyet matkat tukkuliikkeisiin. Keskusliikkeet ryhtyivät kuitenkin suosimaan suuria tavarantoimittajia, viljelijöiden yhteenliittymiä, ja näin monelta viljelijältä meni markkinointimahdollisuudet.

– Jälkeenpäin voi sanoa, että tuottajaorganisaatio olisi pitänyt perustaa tännekin. Sitä kyllä yritettiin, mutta se ei ottanut tulta. Keskusliikkeidenkin toivomuksena oli yhteenliittyminen, sillä se olisi säästänyt niiltä ostotoiminnassa aikaa, toteaa Reijo Myyri.

Reijo on tyytyväinen keräkaalin hintaan parina viime vuonna.
– Tänä kesänä kaalin hinta on ollut 60 – 70 senttiä elokuun puoliväliin saakka. Nyt näyttää olevan kysyntä heikkoa. En usko, että kokonaisuutena kaalia on liikaa, sillä syyskaali leikattiin etuajassa.

Myyri on tyytyväinen viime talven hintaan, joka vuodenvaihteen tienoilla oli 50 senttiä. – Toivottavasti hinta ei mene nyt kovin alas, sillä sitä on vaikea nostaa.

Myyrin mukaan parin viime vuoden hinnat ovat olleet sillä tasolla, jolla tuotantoa voidaan kehittää. – Tuotantokustannukset ovat kuitenkin nousseet nopeasti ja tuki on ollut lievästi laskeva. Tulevaisuuden uskoa on, sillä heikkoja aikoja on ennenkin ollut.

Reijo Myyri sanoo omalla tilalla olevan hyvä tilanne, sillä tytär miehineen aikoo jatkaa viljelyä.

PUUTARHA-Sanomat nro 8:n sisältää mm. seuraavat artikkelit
• Osmo Isotalo: ”Tulevaisuuden viljely on matalaviljelyä”
• Kalaasi on kaupan juhlaa, K-supermarket kauppias Markus Rannan haastattelu
• Lahden Prisma myy massoittain
• Minkkiset vaihtavat marjat omenoihin
• Ahvenanmaalainen Marcus Eriksson: Sopimus tekee viljelijän
• Pakkasmarja on pakastanut marjaa jo neljännesvuosisadan
• Aspilan tilalta kylmäketjulla vihanneksia ja sieniä
• Vuoden yrittäjä laajentaa ja sopeuttaa ulkomaalaisia työhön
• Vihannes-Laitila sai uuden toimitusjohtajan
• Pelargoniaoppia haettiin Pustalta; Scheteligin opintomatka Unkariin
• Perunaväki matkailla perunamaissa; Kantaperunan opintomatka Viroon ja Venäjälle

Voit tilata Puutarha-Sanomat -lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä, tai asiakaspalvelusta puh 09-2396168 (arkisin klo 9-15)