Tukkupojat toimittavat tuoreutta

Kuopiolainen Tukkupojat Oy sai uudet toimitilat vuoden alussa ja uuden omistajan elokuussa. Yritys laajentaa tuoretuotteiden valikoimaansa vihanneksista ja kalasta nyt lihaan. Tukkupojat palvelevat asiakkaitaan nopealla rytmillä, kerrotaan PUUTARHA-Sanomat -lehden numerossa 7.

Tukkupojat Oy syntyi 20 vuotta sitten, kun paikallinen osuuskauppa lopetti terminaalinsa ja entisistä työntekijöistä kolme perusti yrityksen.

– Ostimme yrityksen vuonna 1997 Tapio Kokkosen perheeltä ja nyt myimme sen Jari Korhoselle. Yrityksen omistus on siten vaihtunut kymmenvuotisjaksoissa, kertoo Pertti Virtanen.

Pertti Virtanen oli perustanut vuonna 1995 veljensä Timon kanssa VIP-Juicemaker Oy:n.- Minulla oli vähittäiskaupan tausta ja Tukkupojat Oy sijaitsi seinän takana. Lähdimme velipojan kanssa kehittämään yritystä. Liikevaihto kasvoikin kymmenkertaiseksi ja on nyt 3,5 – 4 miljoonaa euroa.

Vihannekset ja kalat ovat samantapaiset

Jari Korhonen osti yrityksen elokuun ensimmäisenä päivänä. Hän oli toiminut Apetit Kala Oy:n tuotanto- ja logistiikkapäällikkönä vuodesta 2003, jolloin Lännen Tehtaat Oyj:n Tresko Food Oy ja Antti Räsäsen omistama Kuopion Kalatukku Oy yhdistyivät.

– Pertti ja Timo esittivät, alkaisinko yrittäjäksi. Kun yrityksellä oli tammikuussa käyttöönotetut uudet tilat ja yritys oli taloudellisesti kunnossa, niin ratkaisua ei tarvinnut kauan miettiä, naurahtaa Jari Korhonen.

Jari sanoo ratkaisua helpottaneen sen, että asiakaskunta on tuttua. – Vihannespuoli on meillä edelleen pääosassa, mutta kalatoiminta laajenee ja parin kuukauden sisällä aloitetaan lihatuotteiden myynti. Viinikin on ajatuksissa, paljastaa Jari.

Pertti Virtanen toteaa, että kalan volyymikasvu on ollut 5 – 7 prosenttia, mutta hintojen nousun ansiosta euromääräinen kasvu on ollut yli 10 prosenttia.

– Vihannekset ovat lähempänä kalaa kuin punaista lihaa. Vihannekset tulevat monilta pieniltä toimittajilta kuten kalatkin. Molemmilla säilyvyysaika on lyhyt, ketju on samanlainen ja hinnan heilahtelut samantapaisia, selvittää Jari valmiuttaan vihanneskauppaan.

Toiminta-alueena Itä-Suomi

Tukkupojat Oy:n uudet tilat sijaitsevat Kallaveden rannalla aivan Kelloniemen teollisuusalueen kärjessä – osoitekin on Kellonkärki 8. Pinta-alaa on 2500 neliömetriä, jossa on pakastetilaa, 0-asteen tilaa ja 6 -10 asteen viileätilaa.

– Pyrimme kuljetussopimuksissa siihen, että autoissa olisi erilämpöisiä osastoja, jotka sopisivat kullekin tuoteryhmälle parhaiten, selvittää Jari ja toteaa, että kaikki kuljetustoiminnot on ulkoistettu yhteistyökumppaneiden hoidettavaksi.

– Uudet tilat vastaavat hyvin koventuneisiin hygieniavaatimuksiin. Omavalvonnasta saadaan tarkat lämpötilaraportit tietokoneelle. Valvontaa ei suorita viranomainen, vaan me itse, kertoo Jari Korhonen ja toteaa, että ostajat auditoivat säännöllisesti heidän toimintaansa.

– Toiminta-alueemme on Mikkelistä Kajaaniin, kaukaisin paikka on Kuusamo. HoReCa-sektori ja vähittäiskauppa ovat yhtä tärkeitä meille. Amica on noin 60 toimipaikallaan suurkeittiöpuolen suurin asiakas.

– Vähittäiskauppapuolelle ketjumainen toiminta on tiivistä, emmekä voi saada kauppoihin ykköstoimittajan asemaa. Meidän laatumme tulee olla huippua, samoin palvelun ja hintojen pitää olla kohdallaan. Näin voimme saada hyvät volyymit, vaikka olemmekin kakkostoimittajia, laskee Jari Korhonen.

Juuresmestarit Ky toimii alihankkijana

Korhosen mukaan Tukkupoikien valttina on paikallisuus.

– Voimme palvella ilman kankeaa logistiikkaketjua. Laiva kääntyy nopeasti asiakkaan toiveen mukaisesti. Periaatteenamme on kuunnella asiakasta ja lähteä hänen tarpeistaan. Tilausrytmi on yhdestä tunnista 24 tuntiin, pääosin asiakkaamme saavat toimituksen 12 – 13 tunnin kuluessa tilauksesta.

– Isojen logistiikkatoimijoiden keskittyminen etelään on avannut paikalliselle toimijalle uusia mahdollisuuksia. Meillä aikataulut pitävät ja poikkeustilanteista asiakas voidaan pitää tietoisena, toteaa Jari.

Pertti Virtanen kehuu suomalaisten vihannestuottajien toimintojen kehittymistä.

– Viljelijöiden kanssa yhteistyö on noussut omalle tasolle. Rapean keräsalaatin saamme jäähdytettynä + 2 C-asteeseen eikä kylmäketju katkea missään vaiheessa. Tuoreverkko ohjailee tuotantoa, tuotteiden kokoa ja ulkonäköä. Laatu on parantunut valtavasti ja pakkaukset ovat siistejä.

Tukkupojat Oy:n tiloissa toimii Juuresmestarit Ky, joka kuorii perunoita ja juureksia sekä valmistaa raasteet.

– Sisäinen logistiikka toimii, kun Juuresmestarit on iholla kiinni. Meidän ei tarvitse miettiä, montako päivää tuotteen kokonaissäilytysajasta jää asiakkaalle, kun kaikki jää hänelle, toteaa Jari Korhonen tyytyväisenä logistiikan toimivuuteen.

– Toimitamme tavaraa nonstoppina koko ajan eikä asiakkaan varastoon tarvitse tehdä museota, lohkaisee Pertti.

Voit lukea koko jutun Puutarha-Sanomat -lehdestä, jonka voit tilata oikeassa palkissa olevasta linkistä, tai asiakaspalvelusta puh. 09-2396168 (arkisin klo 9-15).