Punahatulla flunssaa vastaan

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan Echinacean (punahattu eli punainen auringonhattu) käyttö vähentää vilustumisriskiä yli puolella ja lyhentää vilustumisen potemisaikaa. Tutkimus on julkaistu brittiläisessä The Lancet Infectious Diseases –julkaisussa.

Punahatusta julkaistut tutkimukset ovat kuitenkin olleet varsin ristiriitaisia. Monissa tutkimuksissa punahatun käytöllä ei ole havaittu hyödyllisiä vaikutuksia eikä viimeistä sanaa sen tehosta taideta vieläkään lausua.

Echinacea-valmisteet eroavat toisistaan suuresti

Echinacea on yksi tunnetuimmista rohtokasveista, jota on kautta aikojen käytetty flunssan ja vilustumisen oireisiin. Suomessa kasvi tunnetaan monesti Echinaforce-tuotenimellä. Tehokkaimmalta Echinacea-lajilta vaikuttaa Echinacea purpura.

Echinacea-valmisteet voivat vaihdella suuresti muun muassa lajikkeen, käytettyjen kasvinosien ja valmistustapojen suhteen. Eri valmisteet voivat myös sisältää eri määriä tehoavia ainesosia. Suurinta osaa Echinacea-tuotteista ei ole testattu kliinisin kokein, jolloin niiden tehostakaan ei ole riittävää tieteellistä näyttöä.

Luontaistuotteiden käyttöön varovaisuutta

Luontaistuotteita ylipäätään on tutkittu tieteellisin menetelmin vain vähän. Laillisesti Suomessa myytävät tuotteet ovat yleensä turvallisia, mutta hyödyistä ei ole takeita.

Joidenkin luontaistuotteiden, varsinkin aasialaisten rohdosvalmisteiden, on havaittu olevan suorastaan vaarallisia ja aiheuttavan käyttäjilleen muun muassa maksaongelmia. Myös allergiset haitat ovat tavallisia.

Luontaistuotteita käytettäessä on syytä olla varovainen ainakin niiden yhdistämisessä tavanomaisiin lääkkeisiin ja toisiin luontaistuotteisiin. Luontaistuotteiden käytöstä tulee kertoa lääkärille, sillä ne saattavat estää tai vahvistaa joidenkin lääkkeiden tehoa.

Luontaistuotteet voivat myös aiheuttaa vakavia ongelmia kirurgisten leikkausten aikana. Amerikkalainen nukutuslääkäreiden yhdistys onkin suositellut, että kaikkien luontaistuotteiden käyttö lopetettaisiin kaksi viikkoa ennen leikkausta.