Viron omat markkinat imevät kesäkukat

Virossa elintaso nousee kohisten. Se näkyy mm. siinä, että kesäkukkien kysyntä kasvaa ja hinnat ovat jopa korkeampia kuin Suomessa. Viron kesäkukkatuotanto on kehittynyt isoin harppauksin. Työvoimapula ja energian hinnan nousu ovat ongelmina Suomenlahden molemmin puolin, kerrotaan Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5.

Flores Aed OÜ-niminen kukkapuutarha sijaitsee noin kymmenen kilometriä Tallinnasta itään, Maardussa, vanhan Narvaan vievän tien varrella. Puutarhan kasvihuoneita on rakennettu jo Neuvosto-Eestin aikana. Jüri ja Peep Promm ovat laittaneet 2,5 hehtaarin kasvihuonerungoista jo 0,9 hehtaaria kuntoon ja kukoistamaan.

Puutarhasta 6500 m2 on ympärivuotisessa käytössä ja 2500 m2 on kesähuoneina. Puutarha lämpiää maakaasulla.

– Kaasun hinta on noussut vuodessa 50 prosenttia, 2000 kruunusta 3000 kruunuun kuutiolta (128 eurosta 193 euroon). Hana Venäjältä on vielä auki, mutta koskaan ei voi tietää milloin suljetaan, toteaa Peep viitaten Viron ja Venäjän kiristyneisiin suhteisiin.

Peepin mukaan kesäviljely kannattaa hyvin, mutta talvi menee miinukselle. – Periaatteessa kesäkukkia voisi lisätä yhden hehtaarin, mutta mitä viljeltäisiin toinen vuosipuolisko?

Peep Promm sanoo, että energian hinnan nousun ohella toinen suuri ongelma on työvoiman saanti.

– Jürin johtamassa vanhassa puutarhassa tarvittiin 80 työntekijää hehtaarille. Nyt meillä on kesäsesonkin aikana 20 ihmistä, ja vieläkin on liian paljon käsityötä.

– Työvoimapula alkoi vuosi sitten, kun hallitus alkoi puhua, että 15 vuodessa Viro olisi viidenneksi vaurastunein EU-valtio. Nyt puutarhatyöntekijän palkka on noin 400 euroa, eikä sillä saa nuoria töihin, sanoo Peep.

Tuontia Hollannista, vientiä Suomeen

Flores Aed OÜ on aloittanut tänä vuonna kukkien tuonnin Hollannista. – Meillä ei ole täällä kukkatukkuja, joissa olisi valikoimaa. Puutarhan tulee itse etsiä asiakkaat ja tarjota niille valikoimaa. Tuonti jouduttiin aloittaman, jotta valikoimaa on riittävästi, kertoo Peep ja arvioi tuonnin osuuden nousevan tänä vuonna neljännekseen myynnistä.

Flores Aed markkinoi koko Viron alueelle. Pääasiakkaana on rautakauppaketju. – Viime vuonna tuotannosta vietiin 20 prosenttia Suomeen. Nyt kesäkukkien hintataso on Virossa parempi kuin Suomessa. Orvokeista saa 40 senttiä ja amppeleista parhaimmillaan yhdeksän euroa verottomana, kertoo Peep, joka hoitaa yrityksen markkinointia.

– Tänä vuonna vienti Suomeen jää pienemmäksi. Esikkoa meni Suomeen alkuvuodesta hyvin, kunnes Plantagen ryhtyi jakamaan esikkoa eurolla kappale.

– Virossa kesäkukkien kysyntä on kasvanut ja se nousee vieläkin. Kolme vuotta sitten tärkeintä oli hinta, mutta nyt laatu on ennen hintaa. Tämä on hyvä juttu, iloitsee Peep.

Flores Aed on kasvattanut liikevaihtoa nopeasti, viime vuodet yli 30 prosentin tahtia. – Viime vuonna liikevaihdoksi tuli 12 miljoonaa kruunua, mutta tälle vuodelle tavoite on 18 miljoonaa.

Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 5/2007. Voit tilata lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä.