Evira: Akryyliamidipitoisuuksia tulee laskea

p>Elintarviketeollisuuden on laskettava tuotteidensa akryyliamidipitoisuuksia entisestään, Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta tiedotetaan. Tarve selvisi Suomessa tehdyistä markkinoilla olevien elintarvikkeiden valvontatutkimuksista.

Elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksille ei ole EU:ssa toistaiseksi asetettu enimmäispitoisuusrajaa. Elintarviketeollisuus valvoo tuotteittensa laatua itse ja pyrkii tuotekehittelyssä alentamaan korkeita akryyliamidipitoisuuksia niistä elintarvikkeista, joihin sitä eniten syntyy.

Akryyliamidipitoisuuksissa eroja tuotteiden välillä

Vuonna 2005 tehdystä kartoituksesta ilmeni, että esimerkiksi piparkakkujen akryyliamidipitoisuudet vaihtelivat 82 – 770 mikrogramman välillä kiloa kohden. Muiden keksien pitoisuudet vaihtelivat 120 – 1000 mikrogramman välillä kiloa kohti. Yhden tuontinäkkileivän akryyliamidipitoisuus oli 970 mikrogrammaa kilossa.

Vastaavia pitoisuuksia on havaittu myös aikaisemmilta vuosilta. Suomessa seurataan elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksia vuosittain.

Eläinkokeista saatujen tulosten perusteella pienin akryyliamidiannos, joka näyttää lisäävän syöpäkasvainten muodostumista, on 2 milligrammaa kiloa kohden päivässä. Ruotsalaistutkimusten mukaan ruotsalaiset saavat akryyliamidia ravinnostaan keskimäärin 35-40 milligrammaa päivässä.

Akryyliamidia syntyy ruuanvalmistuksessa myös kotona

Akryyliamidi on syöpävaarallinen aine, jota syntyy korkeassa lämpötilassa asparagiinihaposta ja glukoosista sekä teollisessa valmistusprosessissa että kotiruuanlaitossa.

Akryyliamidia syntyy, kun hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita kuumennetaan, friteerataan, paistetaan ja grillataan. Ruuan keittäminen ei näytä aiheuttavan akryyliamidin muodostumista eikä sitä havaittu olevan raaoissa elintarvikkeissa.

Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän akryyliamidia syntyy. Siksi ruoka olisi paras kypsentää hitaasti hauduttaen, käristämistä välttäen.

Suurimpia pitoisuuksia akryyliamidia on löydetty perunalastuista ja ranskalaisista perunoista. Myös leivistä, näkkileivästä ja kekseistä sekä joistakin ryyneistä oli löydetty korkeita määriä akryyliamidia. Tupakkakin on merkittävä akryyliamidien lähde.

Elintarvikkeiden sisältämään akryyliamidiin alettiin kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota huhtikuussa 2002, jolloin ruotsalaiset julkistivat tutkimuksen akryyliamidin haitoista. (Finfood)