Kotimainen mansikka on jo toreilla

Helteet ovat vauhdittaneet viljelykasvien kasvua ja kehitystä, kertoo ProAgria Maaseutukeskusten Liitto. Kasvustot ovat Etelä- ja Väli-Suomessa tavanomaista edellä, mutta Lapissa kasvu on edelleen jäljessä.
Harsojen alla viljelty mansikka on kypsynyt ja sitä saa jo toreilta.Säilörehun korjuu aloitettiin Etelä-Suomessa viime viikolla ja korjuu pääsee täyteen käyntiin tällä viikolla.

Kuivaheinän korjuun arvioidaan alkavan Etelä-Suomessa ensi viikon kuluessa. Muualla korjuu alkanee juhannuksen jälkeen.

Ruis on aloittanut kukintansa Etelä-Suomessa. Kasvustot ovat tähkällä Pohjanmaata myöten. Syysvehnä on vielä korrenkasvuvaiheessa ja kasvustot ovat hyvässä kasvussa Uudellamaalla. Pirkanmaalla syysvehnäkasvustot ovat edelleen tavanomaista heikommassa kunnossa. 

Pääosa kevätviljoista on pensomisvaiheessa Keski-Suomea myöten. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla ja Satakunnassa kevätviljat ovat hyvässä kasvussa, mutta kasvustot tarvitsivat pian sateita varmistamaan hyvän kasvun jatkumista. Etelä-Karjalassa ohrakasvustot taas ovat kärsineet paikallisista, runsaista sateista.

Kevätviljojen rikkakasvitorjunnat on pääosin tehty viime viikolla Etelä- ja Väli-Suomessa. Toukokuun lopun sateet yhdessä lämpimien säiden kanssa ovat edistäneet Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lehtilaikkutautien leviämistä. Varsinais-Suomessa kirvoja ja kahukärpäsiä on esiintynyt tavanomaista enemmän, joten niitä on torjuttu rikkakasviruiskutusten yhteydessä. 

Suorakylvetyt lohkot ovat kasvaneet hyvin parempien kosteusolojen ansiosta. Suorakylvöala on noin 10-15 prosenttia viljelyalasta eli ala on pysynyt samana kuin parina edellisvuonna.

Kirpat kiusana rypsipelloilla

Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla kirpat ovat vioittaneet pahasti rypsikasvustoja. Sokerijuurikaskasvustot ovat tavanomaista heikommassa kasvussa Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Varsinais.Suomessa sekä Pirkanmaalla. Myös sokerijuurikasmailla on esiintynyt runsaasti luteita, kirppoja sekä rapsikuoriaisia, joten kasvustoja on jouduttu ruiskuttamaan useampaan kertaan. 

Varhaisperunaa on nostettu Varsinais-Suomessa ja Turunmaalla pari viikkoa. Muualla Etelä-Suomessa satokausi on käynnistymässä tällä viikolla. Sadon laatu ja määrä arvioidaan tavanomaiseksi.

Varhaismansikan satokausi kunnolla käyntiin

Etelä-Suomen harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa kypsyivät  ensimmäiset mansikat viime viikolla. Varhaismansikan satokausi alkaa kunnolla tällä viikolla Etelä-Suomen viljelmillä. Ensi viikolla varhaismansikkaa odotetaan päästävän poimimaan Keski-Suomea myöten.

Varhaismansikasta odotetaan saatavan normaali sato.  Avomaan mansikan satokauden arvioidaan alkavan Etelä-Suomessa juhannuksen maissa eli lähes kaksi viikkoa tavanomaista aikaisemmin, mikäli säät jatkuvat lämpiminä ja aurinkoisina.

Omenoiden kukinta alkaa olla ohi Etelä- ja Keski-Suomessa. Vadelman kukinta sen sijaan on vasta alkamassa. Omenan kukinta oli runsasta koko maassa, vaikkakin tilakohtaisia eroja esiintyi.  Helteiden vuoksi kukinta päättyi nopeasti, joten pölyttymisen onnistuminen on epävarmaa.