Tomaatti on ollut halpamyynnissä

Kuluttajat ovat saaneet hämmästellä vuodenaikaan nähden halpaa tomaattia. Toukokuun viimeisellä viikolla kotimaista tomaattia myytiin vain 89 sentin hintaan. – Markkinat ovat olleet sekaisin jo parin viikon ajan. Koskaan ennen toukokuussa ei ole tomaatin hinta ollut näin alhainen, kertoo toimitusjohtaja Niclas Hultholm Korsnäsistä.

Oy K Hultholm Ab on yksi neljästä merkittävästä Österbottenin alueella toimivasta tomaattipakkaamosta. Niclas Hultholm sanoo, että tomaatin määrät eivät ole olleet epätavallisen suuret vuodenaikaan nähden.

– Viime vuonna vastaavaan aikaan tukkuhinta oli 2 euroa, nyt se oli 80 senttiä. Kaupoissa on ollut hiljaista, eikä menekkiä ole ollut.

– Paljon rahaa on menetetty. On haastavaa saada hinnat uudelleen ylös, kun tuotantomäärät kasvavat. Tällä viikolla yritetään tukkuhintana pitää yhtä euroa, mutta vasta loppuviikko kertoo, kuinka tässä onnistutaan.

Hultholmin mukaan viime viikon lopulla tukkuliikkeet ostivat paljon tomaattia. – Jospa kaupat olisivat myyneet ne edelleen asiakkaille ja kysyntää olisi.

– Viime vuosi yllätti positiivisesti ja tämä vuosi negatiivisesti. Ei kukaan voinut aavistaa, kuinka pohjalle hinnat voivat näin varhain mennä, harmittelee Niclas Hultholm.