Ministeri Anttila käy byrokratian kimppuun

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on torstaina asettanut Pohjanmaan TE-keskuksen johtajan KAJ SUOMELAN selvittämään, miten maatalouden tuki- ja valvontajärjestelmää voitaisiin yksinkertaistaa.

PUUTARHA-Sanomat -lehden (nro 5/2007) haastattelussa ministeri Anttila ilmoitti jakavansa viljelijöiden ja hanketyöntekijöiden tuskan ylettömästä byrokratiasta. – Vaikka tilalla on laatusertifikaatti, ei se vähennä valvontaa. Nyt valvotaan päällekkäin. EU:n tuki- ja valvontajärjestelmää tulee tarkastella tilanäkökulmasta. Se on kirjattu velvollisuudekseni hallitusohjelmaan.

– Asetan heti selvityshenkilön asiaan, kunhan löydän sopivan, sanoi ministeri toukokuun 15. päivänä tehdyssä haastattelussa ja nyt hän on löytänyt nimittämänsä Kaj Suomelan. Selvitysmies aloittaa työnsä kesän aikana. Työn on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Selvitystyö alkaa EU-maiden ja Suomen tuki- ja valvontajärjestelmien tilannekartoituksella. Tämän jälkeen selvitysmies tekee varsinaiset ehdotukset Suomen järjestelmien yksinkertaistamisesta. Tarkoituksena on koota työn tueksi tuottajajärjestöjen jäsenten kokemuksia nykyisistä järjestelmistä.

Tuki- ja valvontajärjestelmien yksinkertaistamista varten asetetaan tilannekartoituksen valmistuttua työryhmä, jossa on mukana muun muassa tuottajien ja hallinnon edustajia.

”Viljelijöiden tulojen tulee kasvaa”

Puutarha-Sanomat lehdessä kerrotaan, kuinka ministeri Anttila ampaisi ensitöikseen Brysseliin tapamaan maatalouskomissaari Marianne Fischer-Boelia.

– Työlistalla on ykkösasiana liittymissopimuksen 141 artikla, jonka mukaiset tuet ovat katkolla vuodenvaihteessa. Komissaari antoi selkeät suuntaviivat. Suomen tulee tehdä esitys jatkosta neljän alan kautta, joista kasvihuonetuki on yksi ja erikoiskasvit on toinen.

– Fischer-Boel muistutti, että kysymys on siirtymäkauden tuesta, jonka tulee olla aleneva. Tuen ja tuotannon yhteys tulee tarkasteluun, koska CAP-reformin vaatimuksia tulee enenevästi pyrkiä toteuttamaan. Tämä voi kuitenkin johtaa näennäisviljelyyn, mutta pakko komissaarin esitys on valmistelussamme selvittää – mitä se Suomessa eri tuotannon aloilla merkitsee.

Ministeri Anttila sanoo, ettei hän näe tuen ja tuotannon yhteyden purkamisessa ongelmana kasvihuoneiden neliötukea, vaan paine kohdistunee mm. sikaan ja siipikarjaan.

Komissaari Fischer-Boel on luvannut EU:n päätösten pysyvän omalta osaltaan aikataulussa niin, että tuet jatkuvat keskeytyksettä ensi vuoden vaihteessa.
– Vakaa tarkoitus on, että niin avomaa- kuin kasvihuonetuotantokin turvataan 141-neuvotteluissa, toteaa ministeri Sirkka-Liisa Anttila.

– Meillä on hallitusohjelmassa kova haaste, kun pyrimme saamaan viljelijöiden tulokehityksen nousuun. Tulotasoon vaikuttavat tuotteiden hinnat, markkinoilta saatavat tuottajahinnat, kustannusten hillitseminen ja tukitasot.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan PUUTARHA-Sanomat -lehdestä. Voit tilata lehden oikealla olevasta linkistä.