Kaupalta opas tavarantoimittajille

Päivittäistavarakauppa ry on juuri julkaissut oppaan tavarantoimittajille ja kaupalle. Päivittäistavarakaupan puheenjohtaja Antti Sippola kertoo, että oppaan tavoitteena on parantaa ja lisätä pienten ja keskisuurten tavarantoimittajien ymmärrystä ja tietoutta kaupan rakenteista ja toimintatavoista. – Samalla se auttaa tavarantoimittajia tehostamaan toimintaansa kannattavan liiketoiminnan vaatimusten mukaiseksi.

– Opas edustaa kaupan näkemystä tehokkaasta yhteistyöstä. Oppaassa kuvattuja toimintatapoja noudattamalla ja neuvokkaalla yrittäjyydellä pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet menestyä kaupan tavarantoimittajana, sanoo Sippola.

Oppaassa on yrityshaastatteluja onnistuneesta yhteistyöstä. Vihannes-Laitila Oy:n Juha Lehto kertoo, että yrityksen toiminta ja tuotantovolyymi ovat kehittyneet hyvin myönteisesti. Yrityksen liikevaihtotavoite on 14 miljoonaa euroa.

Juha Lehto painottaa vihannesten laadun merkitystä. – Vihannes-Laitilan kaikilla tuotteilla on asiakkaiden kanssa yhdessä määritellyt laatukriteerit, jotka käsittävät tuotetta ja niiden pakkaamista koskevat asiat.

– Me emme toimita kauppoihin enää multaporkkanoita. Kaikki porkkanat myydään pestyinä. Se on meille iso asia, sillä myymme kauppoihin vuosittain noin viisi miljoona kiloa porkkanoita.

Lehdon mukaan tuotteiden jäljitettävyys kaupasta pellolle on tärkeä osa tuoteturvallisuutta ja laatuajattelua.

– Yhdessä sovituista asioista on pidettävä kiinni. Joulupukkina ei pärjää, toteaa Lehto oppaassa.

Opas kulkee nimellä ”Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina.” Oppaan toimittaja on Ilkka Nieminen ja opas on osa maa- ja metsätalousministeriön kansallista elintarviketalouden laatustrategiaa. Opas on imuroitavissa osoitteesta www.pty.fi