Uutta mansikkaa äitienpäiväksi

Marja-Suomen taimituotannon Jarmo Röppänen kertoo, että marjakasvien taimien istutuskausi on käynnistymässä vilkkaasti.

– Kasvihuoneisiin on tehty istutukset pääosin helmikuun lopulla jamuovihuoneisiin maaliskuun puolivälissä. Näillä tiloilla kukinta on joparhaimmillaan.

Röppäsen mukaan helmikuun lopun ja maaliskuun alun lauhat säät ovathelpottaneet lämmitystä ja nopeuttaneet taimien kehitystä. – Tänä vuonnauskotaan näistä istutuksista mansikkaa olevan tarjolla äitienpäiväksiedellisvuosia enemmän.

– Avomaalla on aloitettu varhaissatoon tähtäävät istutukset satotaimilla.Kevätkosteus kannattaa hyödyntää myös frigo- ja paakkutaimien istutuksessa.Tällöin alkukesän kehitys on hyvä, sillä edellytykset vuoden 2008 sadolleluodaan jo kuluvan kesän hyvällä kasvulla, muistuttaa Röppänen.

– Uutena lajikkeena istutetaan jo toista vuotta Sonata-mansikkaa. Lajikkeenistutusmäärä on noussut kuluvalla kaudella jo lähes kymmenen prosenttiinkokonaismäärästä. Sonatasta kehtittyy Polkan rinnalle uusipääsatokauden lajike, uskoo Röppänen.

– Kiireisimmät taimien toimitusviikot ajoittuvat toukokuunviimeiselle ja kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Koulujen päättymisen jälkeenistutetaan suurimmalla osalla marjatiloista mansikan ja vadelman taimet,eikä sääolosuhteilla ei näytä näissä istutuksissa olevan suurtakaanmerkitystä.

– Syyssatoon ajoittuvat mansikan satotaimet tulevat istutukseen kesäkuunalussa. Istutuksia tehdään kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla ja vieläjuhannusviikolla. Tällöin satokausi alkaa heinäkuun lopulta elokuunpuoliväliin. Syyssatomarjoja riittää aina syyspakkasiin asti, kertoo Jarmo Röppänen.