Vuoden mehiläistarhurit Hollolasta

Vuoden 2007 mehiläistarhaajiksi on valittu KATHY KEISTER ja KARI VALONEN Hollolasta. Arvonimi myönnettiin viime viikonloppuna mehiläishoitajien talvipäivillä Tampereella.

Valosen Hunajatila on perustettu vuonna 1952. Kathylle ja Karille tila siirtyi 1985. Vuosien varrella mehiläispesien lukumäärä on vaihdellut paljonkin, mutta käsittää nyt noin sata yhteiskuntaa. Pesät on sijoitettu Hollolaan, Asikkalaan, Hämeenkoskelle, Lammille ja Kärkölään. Osa pesistä on sijoitettu Evon metsäalueille, joilla mehiläisten satokasveina on muun muassa horsma, vadelma, kanerva, mustikka ja puolukka.

Metsänhoitajan harjoittelu vaihtuikin hunajatilan emännyyteen

Kathy Keister on kotoisin Wisconsinista Yhdysvalloista ja koulutukseltaan metsänhoitaja. Hän tuli Suomeen harjoittelijaksi Tehdaspuulle vuonna 1981 tarkoituksena olla täällä puoli vuotta. Hän kuitenkin ihastui Suomeen ja paluulippu Yhdysvaltoihin jäi käyttämättä. – Olin aina pitänyt hunajasta, mutta perehdyin mehiläishoitoon vasta Karin tavattuani. Luonnonläheinen ammatti sopii meille hyvin ja maalla on lasten hyvä kasvaa, kertoo neljän lapsen äiti ja hunajatilan emäntä.

Kari Valonen on mehiläistarhauksen ohella toiminut monissa mehiläisalan luottamustehtävissä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton puheenjohtajana MMM Kari Valonen oli vuosina 1992-1999, minkä lisäksi hänet on useasti valittu liiton johtokunnan jäseneksi.
Valonen nimettiin 1995 Suomen edustajaksi Euroopan talonpoikaisjärjestön COPA/COGECA:n hunajatyöryhmään. Neljä vuotta myöhemmin hänet valittiin EU-komission pysyvän mehiläistyöryhmän puheenjohtajaksi.