Keskolle nykyaikainen banaanikypsyttämö

Ruokakesko ottaa käyttöön uuden banaanikypsyttämön Vantaan Hakkilassa tänään. Kypsyttämön energiaa säästävä lämpötalouden hallintajärjestelmä takaa K-ruokakauppojen asiakkaille entistäkin parempilaatuiset banaanit. Kypsyttämö on vasta kolmas vastaavaa teknologiaa käyttävä laitos Euroopassa.

K-ruokakaupoista ostetaan vuosittain yli 20 miljoonaa kiloa banaaneja. Jatkossa kaikki K-ruokakaupoissa myytävät banaanit kypsyvät uudessa kypsyttämössä Vantaalla. K-ruokakaupoissa myydään Chiquitan ohella pääasiassa Reilun kaupan banaaneja ja K-ryhmän omaa tuotemerkkiä, Ricoa.

Saapuessaan Suomeen banaanit ovat vielä vihreitä ja raakoja. Ne ovat saaneet kasvaa alkuperämaassaan noin yhdeksän kuukautta ennen lastausta banaaninkuljetuslaivoihin. Banaanien kypsytys kestää noin 4-8 vuorokautta. Kypsyessään banaanit tuottavat jonkin verran lämpöä ja saavat niille tutun keltaisen värinsä.

Suurin etu uudessa kypsyttämössä on sen toimintavarmuus. Kypsytys on pitkälle automatisoitu, jolloin eniten työtä aiheuttavat huoneiden täyttö ja tyhjennys. Kypsyttämö säästää energiaa, sillä se on vanhoja laitoksia tiiviimpi ja sen puhaltimet ovat paremmin säädettävissä. Ilman kierron tehostumisen johdosta banaanit kypsyvät tasaisemmin ja saavat tasaisemman värin.

Uudessa kypsyttämössä on 18 kypsytyshuonetta, joihin mahtuu yhteensä 688 banaanilavaa eli noin 37 152 laatikkoa banaania. Hallin koko on noin 1 100 m². Uuden kypsyttämön myötä Ruokakeskon banaanien kypsytyskapasiteetti kasvaa noin 30 prosenttia. Kypsyttämön on valmistanut hollantilainen Koeltechniek Dorenbos.