Eviralta tietopaketti kasvisten käsittelyyn

Vaikka viime aikoina on tullut ilmi useita kasvisten aiheuttamia ruokamyrkytyksiä, ei kasviksia pidä jättää syömättä. Päin vastoin Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että kasvikset ovat tärkeä osa monipuolista ruokavaliota, ja niiden käyttöä tulisi suomalaisessa ruokapöydässä edelleen lisätä. Kasvisten käsittelyssä pitää vain huomioida tietyt hygienian perusasiat.

Evira on koonnut internetsivuilleen kuluttajia varten tietopaketin kasvisten turvallisesta käsittelystä kotikeittiöissä. Myös elintarvikealan ammattilaisille löytyy Eviran sivuilta yhteenveto säännöksistä ja ohjeista, jotka liittyvät hygieniaan ja tuoteturvallisuuteen erityisesti kasvisten osalta.

Säilytä oikein

Kylmäsäilytys ja katkeamaton kylmäketju aina kotikeittiöön saakka estää useimpien bakteerien lisääntymisen.

Kasvikset ja hedelmät säilytetään muovipussiin, -kalvoon tai -rasiaan pakattuina. Näin kasvisten ja hedelmien kosteus ei haihdu, vaan ne säilyvät tuoreina ja mehevinä.

Pese ja kuori

Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat mikrobit ovat kasvisten pinnassa, joten kuoriminen ja huolellinen pesu poistaa pöpöt. Myös kaikki vihannekset on muistettava pestä ennen käyttöä.

Kasviksille ja muille elintarvikkeille on syytä olla omat leikkuulaudat ja veitset. Vaihtoehtoisesti raakojen kasvisten käsittelyssä käytetyt välineet on pestävä huolellisesti ennen kuin aletaan käsitellä muita elintarvikkeita.

Ruuanlaittajan on lisäksi muistettava pestä omat kätensä riittävän usein. Kädet pestään aina, kun aletaan laittaa ruokaa. Lisäksi kädet pestään aina multaisten juuresten tai raakojen kasvisten käsittelyn jälkeen.

Kasvisten käsittely muuttunut suurkeittiöissä

Evira muistuttaa, että suurin osa ruokamyrkytyksistä aiheutuu muusta syystä kuin kasviksista tai niistä valmistetuista tuotteista. Viime vuosina tuoreiden kasvisten aiheuttamien epidemioiden määrä on kuitenkin suhteessa lisääntynyt. Viime vuonna tuoreet kasvikset aiheuttivat kuusi ruokamyrkytysepidemiaa eli 11 prosenttia kaikista ruokamyrkytysepidemioista.

Syynä kasvisten aiheuttamiin ruokamyrkytyksiin on useita. Ensinnäkin kasviksia käytetään entistä enemmän. Lisäksi kasvisten käsittely suurkeittiöissä on muuttunut. Yhä useampaan joukkoruokailupaikkaan, kuten kouluun tai ravintolaan, tuoretuotteet hankitaan valmiiksi käsiteltyinä ja suurissa erissä. Näin myös mahdolliset ongelmat, kuten ruokamyrkytykset, koskettavat kerrallaan suurempaa määrää ihmisiä kuin aikaisemmin. (Finfood)

Eviran tietopaketti elintarvikealan ammattilaisille http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/kasvisten_turvallisuus_ja_valvonta/