Heinäkuun kuivuus heikentää sato-odotuksia

Heinäkuu on ollut Varsinais-Suomessa erittäin kuiva. Esimerkiksi Piikkiössä ontämän kuun aikana satanut ainoastaan 13 millimetriä, kun normaali sademäärä on77 millimetriä.

– Viimeisin kasveja kunnolla hyödyttänyt sade tuli jo kuukausi sitten, jolloinkahden päivän kuluessa satoi 18 millimetriä. Heinäkuussa on satanut vain neljänäpäivänä, laskeskelee MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) vanhempitutkija Yrjö Salo. Näin pitkä kuivuus on harvinaista, vaikka vieläkin kuivempiaheinäkuita on ollut. Kuivinta on ollut vuonna 1994, jolloin satoi vain 4millimetriä.

Sateiden ajoittumisessa ja sademäärissä on alueittain suuria eroja. Kuivuudestakärsivillä alueilla satotaso jää alhaiseksi. Sadetta saaneilla alueillasato-odotukset taas ovat kohtuulliset.

– Vettä kaipaavat vielä erityisesti nurmet, sokerijuurikas ja peruna. Lisäksimyöhäiset lajikkeet ja kylvöt viljoilla ja öljykasveilla ovat vihreitä ja voivatvielä käyttää hyväkseen vettä. Aikaiset, monitahoiset ohrat ja aikaiset kauratovat tuleentumassa, eikä niiden satoon sade enää auta, arvioi Salo.

Ohran puinti alkaa

Piikkiön Tuorlan koekentällä aikaisinta Artturi-ohraa päästään puimaan joelokuun ensimmäisellä viikolla, edellyttäen, että on poutaa. Kahden viikonkuluessa suurin osa myöhäisistä kaksitahoisia ohrista tuleentuu, ja myös niitäpäästään korjaamaan.

Syysrukiit eivät ole vielä valmistuneet. Aikaisimmat kaurat tuleentuvat ensiviikolla, ja niitä päästään puimaan seuraavalla viikolla. Kevätvehnä on vielävihreää. Piikkiön koekenttien sato-odotukset ovat kohtuulliset.