Porkkanasta ja salaatista ruokamyrkytyksiä

Touko-kesäkuussa Nurmeksessa ja sen lähikunnissa esiintyneen ruokamyrkytysepidemian aiheuttajaksi on varmistunut kotimainen porkkana, kertovat Kansanterveyslaitos ja Evira.

Pilaantunut porkkana aiheutti alueella yersinia-infektion, jonka aiheuttamien oireiden vuoksi 64 henkilöä hakeutui lääkärin hoitoon. Yli puolet sairastuneista oli päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia. Tavallisimmat oireet olivat vatsakipu ja kuume, jotka suurella osalla kestivät yli viikon. Sairaalahoitoon joutui joka kymmenes.

Sairastuneita oli kymmenessä eri koulussa ja kolmessa päiväkodissa, joihin kolme keskuskeittiötä oli toimittanut kuorittuja porkkanoita toukokuun aikana. Kaikki porkkana oli peräisin samasta kuorimalaitoksesta, jonne se oli toimitettu Pohjanmaalta.

Sairastumisia myös muualla Suomessa

Saman yersiniabakteerikannan aiheuttamia sairastumisia todettiin toukokuun aikana 22 tapausta myös kymmenessä muussa sairaanhoitopiirissä. Selvitysten mukaan myös näiden sairastumisten aiheuttajana saattaa olla saman pohjanmaalaistoimittajan porkkana.

Kotimainen porkkana on aiheuttanut koululaisten yersinia-epidemian viimeksi vuosina 2003 ja 2004. Yersinia-bakteeri joutuu porkkanoihin maaperästä, joten sen esiintymistä porkkanoissa ei voida kokonaan estää. Bakteeri pystyy lisääntymään myös kylmässä.

Pirkanmaan epidemia laantumassa

Aivan lähipäivinä vatsatautiepidemia on ollut valloillaan Pirkanmalla. Tampereella vatsaoireista on kärsinyt noin 50 ja Valkeakoskella 100 ihmistä. Kuntien terveysviranomaisten mukaan epidemia ei enää näyttäisi leviävän, sillä uusia sairastumisia ei ole enää viikonlopun aikana ilmennyt.

Sairastuneet ovat kärsineet vatsakivusta, oksentelusta ja ripulista. Oireet ovat kestäneet yhdestä kolmeen päivään.

Sairastumisia on ollut Tampereella viidessä ja Valkeakoskella kolmessa työpaikkaravintolassa, joihin kaikkiin on salaatit toimittanut sama taho. Ravintoloiden ruuista on lähetetty näytteitä elintarvikelaboratorioon tutkittavaksi. (Finfood)