Kuivuus koettelee avomaan vihannestuotantoa

Seuraavat viikot ovat vadelman pääsatokauden aikaa. Vadelman kukinta-aikaan osuneet lämpimät säät nopeuttivat kukintaa, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Vadelmakausi päättynee jo elokuun puolivälissä, ellei sää viilene ja hidasta sadon kypsymistä. Aurinkoisten säiden ansiosta vadelmat ovat laadultaan erinomaisia, mutta kuivuus verottaa sadon määrää kastelemattomilla viljelmillä.

Juhannuksena alkanut mansikkakausi on päättymässä koko maassa. Sadonajoitustaimia käyttävillä tiloilla valmistuu vielä pieniä määriä mansikkaa myyntiin elokuun ajan. Mansikkasato oli hyvälaatuinen, mutta määrältään ennakoitua pienempi. Kuivuus verotti marjakokoa etenkin satokauden lopussa kastelemattomilla viljelmillä.

Puna- ja valkoherukoiden satokauden odotetaan käynnistyvän ensi viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa. Mustaherukoiden korjuu päästään aloittamaan kahden viikon kuluessa. Herukoiden sadosta odotetaan määrältään ja laadultaan normaalia. Kuivuudesta pahiten kärsineillä alueilla sato saattaa jäädä hieman tavanomaista pienemmäksi.

Omenasato kypsyy muutamien viikkojen kuluessa

Etelä-Suomen omenatarhoissa päästään poimimaan kesälajikkeita Huvitus ja Pirja kahden viikon kuluessa. Muut kesälajikkeet valmistuvat hieman myöhemmin. Kesälajikkeiden sadosta odotetaan tavanomaista Etelä-Karjalaa lukuun ottamatta, jossa satonäkymät ovat välttävä kukinta-aikaan esiintyneiden hallojen vuoksi. Syys- ja talvilajikkeiden kehitys on kesken, mutta tässä vaiheessa satonäkymät ovat hyvät.

Vihannesmailla kaivataan sateita

Vihannesviljelmillä kuivuus näkyy kasvun hidastumisena. Satoa on valmistunut tavanomaista vähemmän ajankohtaan nähden. Ahkerallakaan kastelulla vihannesmaille ei ole saatu riittävästi vettä. Etelä-Suomessa monella vihannestilalla kasteluvesi on hupenemassa uhkaavasti kastelulammista. Sateita tarvitaan kipeästi.

Tuorevihannesten valikoima alkaa olla laajimmillaan. Parhaillaan korjataan kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalin, rapean keräsalaatin, kiinankaalin, lantun, nauriin, nippusipulin ja porkkanan satoa. Tällä viikolla myyntiin tulee peltokuivattua sipulia. Varastoitavien vihannesten kasvu on kesken, joten lähiviikkojen sää ratkaisee sadon määrän ja laadun. (Finfood)