Koloradonkuoriaisista kesän ensimmäiset havainnot

Koloradonkuoriaisia löydettiin viime viikon torstaina perunakasvustosta Pohjois-Karjalassa. Kesälahdella sijaitsevalta perunapellolta löydettiin kuoriaisen toukkapesäke. Myös Parikkalasta löydettiin viime viikon alussa koloradonkuoriaisia.

Kooltaan sekä Kesälahden että Parikkalan toukat olivat jo isoja, mikä viittaa lähiseudulla talvehtineeseen kantaan. Kasvustosta ei todettu aikuisia kuoriaisia tai koteloita. Eviran arvion mukaan esiintymä ei ole ollut kuoriaisten talvehtimispaikka vaan kuoriaiset ovat kulkeutuneet lähiseudulta tälle perunalohkolle.

Parikkalan, Punkaharjun ja Kesälahden alueilla kannattaa tarkkailla perunakasvustoja kuoriaisen varalta. Mahdolliset toukkapesäkkeet ovat nyt vahvimmillaan ja siten helpommin havaittavissa. Toukat ovat usein ryhmänä ja syövät tehokkaasti perunavarret lehdettömiksi. Koloradonkuoriaisen toukka on liikkuva, väritykseltään punertavan oranssi ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Toukan selkä on pilkuton, kun taas leppäpirkon toukalla on myös selässä pilkkuja tai täpliä. Täyteen kokoonsa kasvaneet toukat ovat noin sentin mittaisia.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle. (Finfood)