Ruoka ja sen tarinat Saimaan yrittäjien houkuttimena

Saimaan alueen matkailuyrittäjistä koottu Saimaan Charmantit -ryhmämarkkinoi elämyksellisiä matkailupaketteja, jossa paikallisella ruuallasekä ruokaan ja paikkoihin liittyvillä tarinoilla on tärkeä sijansa.Matkalla pääsee maistamaan hanhifarmin herkkuja, muikunmätiä itse tehdyllänäkkileivällä tai ruhtinattaren suolakurkkuja smetanan ja mädin kera jakuulee, mistä ruoka on peräisin.

Saimaan Charmantit -yritysverkostoon kuuluu kolmetoista Savonlinnan jaMikkelin seudun matkailualan yrittäjää hotelleista ja ravintoloistakahviloihin, myllyyn, vaateputiikkeihin ja höyrylaivoihin. Viime syksynäEU-tuella yhteen koottu verkosto on jo markkinoinut kiertomatkapakettiaanulkomaille, missä vastaanotto on ollut innostunut. Charmantti-kiertomatkaon otettu myyntiin muun muassa Englannissa, Espanjassa, Italiassa,Itävallassa, Hollannissa ja Saksassa. Ensimmäiset varaukset ensi kesälle onjo tehty.

Tarkoitus on saada myös kotimaiset matkailijat tulemaan Etelä-Savoon.

– Suomessa meistä voisivat kiinnostua yli 45-vuotiaat pariskunnat, jotkaovat jo nähneet paljon ja arvostavat pieniä persoonallisia kohteita jahistoriaa, kertoo projektin vetäjä, Anttolanhovin johtaja MAISA HÄKKINEN.

– Ideana on, että Saimaan Charmanttien kohteet ovat aitoja, niillä on omahistoriansa ja jokaisessa on isäntä tai emäntä, joka ottaa vieraat vastaan.

Pienet ovat yhdessä enemmän

Kun kuuntelee Charmantti-ryhmän esittäytymistä, voi vain ihastella, mitenmonenlaista elämystä Mikkelin ja Savonlinnan seudulla on tarjolla. Onvaatekauppaa hevostallissa ja pappilassa, ravintoloita panimossa, maan allaturvekammissa, navetassa, hovissa, kartanossa ja jopa linnassa jamyllykahvila kosken partaalla.

– Meillä on paljon pieniä laadukkaita kohteita, jotka eivät yksin pystytekemään itseään tunnetuksi. Yhdessä resurssit riittävät enempään ja onmyös mukavampi toimia, Häkkinen toteaa. Hänen mielestään hankkeen ehdotonvoimavara on yritysvetoisuus eli käynnistäjä ei ole mikään julkinenorganisaatio, vaan yritykset itse ja ne myös itse päättävät kaikistaasioista.

Häkkisen toiveena on yritysverkon laajentuminen koko eteläisen Saimaanalueelle eli myös Lappeenrannan ja Imatran seudun yrityksiin.

Saimaan Charmantteihin voi tutustua osoitteessa www.saimaancharmantit.fi. Anttolan Hovin kartanon kohdalta löytyy alla oleva esittely.

Nauti kartanon venäläisen keittiön herkuista, itse tehdyistä leivonnaisista, vanhan puutarhan tunnelmasta ja sadosta. Tutustu tunnustusta saaneeseen HoviArt- kesätaidenäyttelyyn.Tarinan mukaan ruhtinaspari Demidoff osti Anttolan Hovin kartanon paitsi perheensä myös Tsaarin suvun Romanovien pakopaikaksi. Olihan ruhtinas palvellut tsaarittaren henkivartiokaartissa yhdessä Mannerheimin kanssa.

Anttolan talonpojat tykästyivät ruhtinaspariin ja monet tarinat isäntäparin ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Tätä vieraanvaraisuutta ja sydämellisyyttä vaalitaan kartanossa yhä tänäkin päivänä.Ruhtinatar rakasti hevosia ja oli taitava ratsastaja. Hänen ratsuillaan, jotka oli tuotu Venäjän vallankumouksen puhjettua Anttolan Hoviin, oli kullakin 36 rubiininen satula. Kartanon tallissa ei enää tapaa hevosia, mutta sitäkin loistokkaampia taideteoksia.