Torilla ulkomaiset varhaistuotteet

Helsingin Hakaniemen torilla oli lauantaina 20. toukokuuta jo kesäistä toritunnelmaa. Värikkäiden vihannestiskien sisältö oli kuitenkin suurelta osilta ulkomaista alkuperää. Espanjalainen varhaisperuna näyttää kotimaiselta ¤Siikli¤-perunalta ja porkkananiput muistuttavat myös erehdyttävästi kotimaista varhaissatoa.

Perunaa myytiin Hakaniemen torilla niin maalaispaikoilta kuin ammattimaisten torikauppiaiden kojuista. Varsinaisissa perunan myyntipaikoissa oli tarjolla varastoitua perunaa. Torikauppiailla oli uutta satoa, mutta se oli ulkomaista perunaa – toki muutama pieni erä oli kotimaistakin, mutta se jäi pahoin ulkomaisen jalkoihin.

Espanjalainen varhaisperuna oli näyttävän näköistä, pestyä ja mullattua sekä virheetöntä. Peruna muistutti kovasti ¤Siikliä¤ ja se oli joissakin koujuissa nimettykin sillä nimellä. Litrahinta oli 3 euroa ja kilohinta 5 euroa, joten mistään halpamyynnistä ei ollut kysymys.

Kotimaista nippuporkkanaa ei torilla vielä näy. Porkkananiput koristivat vihannestiskejä, mutta niiden alkuperä oli Espanja. Porkkananipun hinta oli 3 euroa.

Tomaatti ja kurkku olivat kotimaisia. Silmiinpistävää on se, että nykyään toreilla myydään II-luokan vihanneksia – rehellisesti kuitenkin kertoen sen. Kakkosluokan tomaatti maksoi 2,5 euroa kiloa ja ”kippurakurkku” 70 senttiä kappale ja eurolla kaksi kappaletta.

Kotimaista paprikaa oli tarjolla 5,80 euron kilohintaan. Varhaissadon valkoinen nauris myytiin ”hunajanauriin” nimellä, ja sen nippuhinta oli 3,50 euroa.

Hakaniemen torilla oli kesäkukkien kauppa parhaimmillaan. Kukan myyjinä oli lähes 10 puutarhaa.