Myyrätuhot ennätyksellisen suuret

Myyräkannat ovat olleet viime syksystä lähtien huipussaan Etelä- ja Länsi-Suomessa. Myyrät ovatkin tehneet paikoitellen pahoja tuhoja marja- ja hedelmätarhoissa Keski-Suomea myöten, kerrotaan ProAgria Maaseutukeskusten Liitosta.

Myyrätuhoja on syntynyt sellaisillakin viljelmillä, joilla on varustauduttu myyrähuippuun loukuin, syötein ja myyräsuojin. Lounais-Suomessa hedelmätarhoissa myös jänikset ovat tehneet tuhojaan tavanomaista enemmän.

— Mansikka-, herukka-, vadelma- ja omenakasvustojen talvehtimista on vielä vaikea arvioida, sillä tilanne selviää lopullisesti vasta alkukesästä kasvun lähdettyä kunnolla käyntiin, kertoo kehityspäällikkö TERHI TAULAVUORI Maaseutukeskusten Liitosta.

Mansikkamaat saavat jo harson

Mansikka on aloittanut kasvunsa Etelä-Suomessa lämpimimmillä pelloilla, joten kasvustoja on jo katettu harsoin kasvun nopeuttamiseksi. Herukoiden ja omenan silmut ovat alkaneet vihertää Keski-Suomea myöten, mutta vadelmakasvustoissa ei ole vielä havaittavissa kasvun alkua.

— Marja- ja hedelmäviljelmillä toivotaan hillittyä kevään etenemistä ja kasvustojen kehitystä, jotta touko- ja kesäkuun alussa usein esiintyviltä hallatuhoilta vältyttäisiin, Taulavuori toteaa. Hän arvioi, että nyt ollaan tavanomaisessa aikataulussa.

Varhaisperuna myöhästyy

Varhaisperunoiden istutus avomaalle pääsi vauhtiin Turunmaan saaristossa viikko sitten pari, kolme viikkoa myöhässä. Varhaisperunan istutukset käynnistyivät samaan aikaan muualla maassa aina Pohjanmaata myöten. Pohjanmaalla kesäperunan istutuksien aloittamista hidastaa roudan epätasainen sulaminen. Sateet nopeuttaisivat roudan sulamista ja istutusten etenemistä.

Varhaisporkkanan ja -sipulin kasvu on hyvässä alussa Lounais-Suomen lämmittämättömissä muovihuoneissa. Ahvenanmaalla päästiin istuttamaan ensimmäisiä kiinankaaleja huhtikuun puolivälissä. Varhais- ja kukkakaalin istutukset aloitettiin viime viikolla Etelä-Suomessa.

Varhaisherneet kylvettiin viikko sitten Varsinais-Suomessa. Ensimmäiset herneet ovat jo tulleet taimelle. Muiden avomaanvihannesten kylvöt ovat käynnistyneet vasta tällä viikolla.

Pellot ovat valmistuneet kylvö- ja istutuskuntoon Lounais-Suomen vihannesviljelmillä tavanomaista hitaammin, mutta muualla kevättyöt ovat edenneet tavanomaiseen tahtiin. — Sateet olisivat tervetulleita vihannesviljelmille nopeuttamaan kylvösten ja istutusten kasvuun lähtöä, Taulavuori toivoo. Vihannesten kylvöt ja istutukset jatkuvat vielä useita viikkoja.