Korkeaoja: Suomen elintarviketurvallisuus ykkösluokkaa

Maa- ja metsätalousministeri JUHA KORKEAOJA muistuttaa, että Suomi on eläinterveydessä ja elintarvikkeiden turvallisuudessa maailman eturivissä., ellei jopa ykkönen. — Meillä on syytä olla tästä ylpeitä ja toimia jatkossakin niin, että hyvä tilanne säilyy, Korkeaoja kannusti ministeriön järjestämässä toimittajatapaamisessa tiistaina Vantaalla.

Esimerkiksi edellisestä suu- ja sorkkatautitapauksesta Suomessa on kulunut 50 vuotta. Korkeaoja vieraili hiljattain Etelä-Amerikassa, missä suu- ja sorkkatauti on vakava riski edelleen ja vaikuttaa kilpailuasemaan.

— Meidän hyvä asemamme ei ole itsestäänselvyys, vaan määrätietoisen toiminnan tulosta.

Halvalla ruokakorilla on hintansa

Suomi on Ruotsin ohella ainoa maa, joka on pystynyt pitämään elintarviketuotantonsa salmonellasta vapaana. Viime aikoina ihmisten salmonellaan sairastumiset ovat jonkin verran lisääntyneet, mutta aiheuttajina ovat yleensä olleet tuontielintarvikkeet.

Ylijohtaja TUULA HONKANEN-BUZALSKI Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eelasta sanookin, että omavaraisuuden säilyttäminen on kriisivalmiutta.
– Riskeiltä voi suojautua sillä, että suomalaiset syövät Suomessa tuotettuja elintarvikkeita.

— Kuluttajat haluavat aina vain halvempia elintarvikkeita, mutta halvalla ruokakorilla on hintansa. Esimerkiksi hullun lehmän tauti oli ihmisen ahneuden aiheuttama. Halvalla ei voi tuottaa hyvää, Honkanen-Buzalski selventää.